icon clock24.06.2016
icon eye24
Новини Фото

Градобій наніс району збитків на суму близько 60 мільйонів гривень

У середу, 22 червня, голова РДА Михайло Русанюк провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ з метою надання населенню необхідних роз’яснень про порядок складання дефектних актів та імовірність отримання грошової допомоги постраждалим жителям району під час стихійного лиха, яке накрило Виноградівщину цього вівторка. У її роботі взяли участь перший заступник Наталія Костелеба-Веремчук, заступник голови РДА Єва Данич, начальники відділів райдержадміністрації.
Як зазначив Михайло Русанюк, подія класифікується, як «стихійне лихо». За масштабами наслідків ця біда прирівнюється до того лиха, що наробили паводки у 1998 та 2001 роках. На даний час вже вирішені проблеми, які носили не локальний характер, зокрема, відновлено електропостачання у всіх постраждалих населених пунктах (було виведено з ладу 48 трансформаторних станцій), відкачано воду з підтоплених дворогосподарств в Оноці. Відповідні служби миттєво спрацювали і всі ці незручності усунені.
– За оперативною інформацією градом пошкоджено 5229 дворогосподарств та помешкань приватного сектору, а також мають пошкодження різного ступеню 10  навчально-освітніх закладів, 5 будинків культури, 5 ФАПів, 4 адміністративні будівлі та 4 будівлі державних органів влади. По всіх випадках проводяться обстеження. У кожному селі працюють комісії на чолі з головою села, до складу яких входять сільські депутати та активісти. Вони проводять подвірний обхід та складають акти обстежень житлових будинків. Тільки після цього будуть встановлені точні суми збитків, – сказав очільник району.
За попередньою оцінкою пошкоджено 460 тисяч квадратних метрів покрівлі. Попередня сума збитків складає близько 60 млн. грн.. Більш точну інформацію очікують за кілька днів. Звичайно, що таких величезних коштів у району немає (планується близько одного мільйона гривень виділити). Тому сподіваються на підтримку з обласного та державного бюджетів. Розглядається також питання пільгового кредитування населення з мінімальними відсотками.  
В загальному у нашому районі постраждало 14 населених пунктів. Найбільше біди негода наробила у селищі Королево, де із 2, 5 тис. дворогосподарств близько 2 тисячі отримали збитки. Майже 70 відсотків з них потребують повної заміни даху. Не менше постраждала Веряця, де до 500 будинків зазнали пошкоджень, складна ситуація в Текові, Олешнику, Сасові, є багато сіл, де градобоєм зрешетило від 10-20-50 і більше будинків.
Крім майна, градом понищено не менше 650 га сільськогосподарських угідь та близько 200 га багаторічних насаджень, садів. Про шкоду, нанесену особистим селянським господарствам, а також про кількість пошкоджених автомобілів та іншого майна поки що даних немає. Ведеться паралельний підрахунок разом із актами.
Під час граду постраждало семеро чоловік. Всі тілесні ушкодження є незначного характеру і після надання їм медичної допомоги люди перебувають вдома.
Розмір допомоги людям, які мають збитки від градобою, поки ще не визначений (чи це буде грошова допомога, чи покрівельними матеріалами).  Але найперше, що потрібно тим, хто потребує допомоги – це звернутися в сільську раду, написати заяву і оформити відповідним чином дефектні акти (необхідні бланки є в наявності в кожній сільській раді). Після чого, в кого є можливість, самотужки починати приводити в належний стан свої будинки. Компенсування буде проводитися лише за наявності всіх необхідних документів. Насамперед допомагатимуть відновлювати житлові будинки з урахуванням складності пошкоджень та соціального стану постраждалих (компенсувати ремонт надвірних споруд, навісів тощо не будуть). Затим проводитимуться ремонтні роботи в освітніх та медичних закладах.  
Після того, як будуть уточнені всі дані збитків, завданих градом, керівництво району звернеться із клопотанням про допомогу до голови обласної адміністрації. До кінця тижня необхідна інформація має бути зібрана. Тільки тоді губернатор зможе звернутися до Кабміну з проханням про призначення стихії на Виноградівщині статусу «надзвичайної ситуації», що дозволить отримувати фінансування з резервних фондів державного бюджету.  
Також Михайло Русанюк поінформував, що керівництвом району вживаються всі заходи щодо подолання наслідків лиха зокрема забезпечення району необхідними будматеріалами, а також вестиметься контроль за їх вартістю. З цього приводу є відповідне розпорядження. Інформація про кожний факт штучного, необґрунтованого підняття цін буде надаватися в антимонопольний комітет.
Любов ТОКАЧ