icon clock07.04.2016
icon eye25
Новини Фото

ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ ОСББ ДІЙСНО ЕФЕКТИВНЕ, проте все залежить від згуртованості людей

Віднедавна актуальним питанням, яке торкається всіх мешканців багатоповерхівок і постає перед ними, є дилема – як господарювати далі: створювати ОСББ чи нехай будинком керує управитель, якого призначить орган місцевого самоврядування? Наразі ми запросили до розмови голову правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Жовтневий», що діє на вул. Корятовича  в місті, Михайла БАНИКА.

– Михайле Юрійовичу, скільки років Вашому будинку і як давно створене ОСББ, яке Ви очолюєте?

– Наш будинок №12 було здано в експлуатацію в 1981 році. У 2002 році створене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Жовтневий». До того часу наш будинок був зареєстрований як житлово-будівельний кооператив, будувався він за рахунок коштів його співвласників, які зводили його, взявши позику від держави. Я ж є головою правління нашого ОСББ з 2009 року.

– Цікавою є Ваша думка стосовно створення ОСББ для всіх багатоквартирних будинків, бо за роки Вашого управління об’єднанням Вам самому довелося стати і юристом, і економістом, і бухгалтером.

– Найперше скажу, що в людей дуже багато нарікань до надавачів послуг. Але вони, на жаль, не хочуть замислитися над тим, скільки сплачують і що за ці кошти отримують, та й загалом чи рентабельно це для підприємства, яке надає послуги? Проте, коли аналізувати всі видатки, то розумієш, що це ніби небо і земля. Візьмімо такий приклад: у нашому будинку загальними зборами прийнято рішення про збір внесків – 50 копійок за метр квадратний житла. Так-от, при умові, що всі мешканці нашого будинку здадуть цей внесок, на рахунку ОСББ за місяць може накопичитися 1246 гривень. А тільки за освітлення місць загального користування (за березневими тарифами на світло) щомісяця потрібно сплатити 200 гривень. Але ж є й інші потреби, поточні проблеми, які виникають. Загальної суми внесків  навіть не вистачить, аби одній людині забезпечити мінімальну заробітну плату (я ж працюю на громадських засадах, безоплатно). А щодо самої ідеї створення ОСББ, то вона хороша тим, що самі співвласники є розпорядником власних коштів, які можуть використовуватися на конкретні цілі. Тобто, самі жителі будинку вирішують, на які потреби їх використовувати.  Адже якщо передбачаються певні роботи, на котрі треба задіяти великі кошти, то слід зібрати збори співвласників і прийняти рішення.

– З якими проблемами Ви як голова правління ОСББ найчастіше стикаєтесь у своїй роботі?

– Дуже проблематично у нас, на жаль, зі збором коштів. Люди не хочуть здавати навіть ті суми, які самі ж прийняли рішенням загальних зборів. При тарифі 50 копійок за метр квадратний житла однокімнатна квартира орієнтовно сплачує 18 гривень, двокімнатна – приблизно 25 грн., трикімнатна (в залежності від «квадратури») – 33-36 грн. за місяць. Дуже прикро, коли пенсіонери, які отримують 1300 гривень пенсії, можуть заощадити і сплатити за двокімнатну квартиру 286 грн. за рік, а є люди, які дійсно заможні, або ж мають хороші зарплати, але платити внески не хочуть. Наші співвласники звикли спостерігати в позі стороннього, але ніхто не хоче щось робити, вирішувати проблеми, приміром, бодай допомогти мені боротися з боржниками. Наведу й конкретний приклад: на рахунку закінчуються кошти, яких немає вже навіть сплатити за освітлення місць загального користування, а мешканці будинку не сплачують внески. Я вивішую на дверях під’їздів оголошення, мовляв, у зв’язку з відсутністю коштів на нашому банківському рахунку буде припинено подачу електроенергії для освітлення місць загального користування і подаю список боржників. На жаль, на деяких під’їздах мої оголошення зривають, а коли це освітлення припинено через відсутність коштів на рахунку, чути нарікання і звинувачування, проте ніхто навіть не згадує провину боржників.

– А у Вашому будинку є ініціативна група мешканців будинку, які намагаються Вам допомогти?

– Є люди, які готові допомогти, але коли вони стикаються з байдужістю та безвідповідальністю деяких наших співвласників будинку, то в них руки опускаються.

– Як Ви вважаєте, ЖЕКи на сьогоднішній день дійсно віджили своє?

– Людина, яка хоч трохи вміє аналізувати, зауважить, що якщо підсумувати ті кошти, які жителі багатоповерхівок сплачують як тариф, який прийнятий і затверджений міською радою на послуги, котрі надавало ВУЖКГ, то стане зрозуміло, що він занизький, а підприємство працює нерентабельно. Адже окрім надання послуг потрібно ще й утримувати цілий колектив спеціалістів, своєчасно сплачувати людям заробітну плату, обслуговувати автопарк, забезпечувати роботу техніки. Господарювати в ОСББ, здавалося б, вигідніше й дешевше. Але люди звикли тільки вимагати, натомість не докладаючи ніяких зусиль.

– Наскільки важко організувати співвласників для якоїсь спільної справи?

– Коли приходить весна, настає час подбати про благоустрій прилеглої до будинку території. Адже не секрет, що деякі люди, які люблять курити на балконі, викидають недопалки просто вниз, на землю. Хтось викидає сміття, пляшки, а, бувало, що і ялинки. Аби прибрати прибудинкову територію, було організовано суботник. Але наші люди і послуги не сплачували б, і прибирати не хочуть. Я як голова правління виходжу на суботник і бачу, що з такого великого будинку до мене приєднуються всього декілька чоловік. З одного під’їзду – двоє (я та мій заступник), з другого – взагалі ніхто не вийшов, з третього – також двоє людей… Для того, щоб якась проблема згуртувала людей, вона має зачепити якомога більшу кількість мешканців будинку. Приклад: вони не будуть здавати кошти на ремонт даху, якщо від цього потерпає тільки 5-ий поверх. А коли проблема торкнеться вже й 3-го (у людей «замикає» світло, «стріляють» люстри, псуються меблі та паркет), тоді починають нарікати всі. Але ж хто погодився б на проведення робіт, які попередили б такі проблеми?..

– Зважаючи на Ваш досвід, чи радите Ви жителям інших багатоповерхівок гуртуватися в ОСББ?

– Так, є певні труднощі, але, безумовно, суттєві й переваги ОСББ. Усе залежить від згуртованості людей. Якщо мешканці будинку готові щось робити самі, причому так, «як для себе», на совість, тоді я б дійсно радив створити ОСББ. З такими людьми дійсно приємно працювати. Але, на жаль, переважна більшість співвласників відмежовується, «закривається»  від соціальних проблем. За порогом квартири їх більше нічого не цікавить. Проте господарювання в умовах ОСББ дійсно ефективніше, тим більше у співвласників є можливість самим контролювати рух коштів.
Інтерв’ю взяла Ганна КОБАЛЬ