Герої повернулися додому

Минулої середи у військовому містечку в/ч А1927, що по вулиці Тюльпанів у місті Виноградів, урочисто вітали з поверненням до місця постійної дислокації бійці 128 окремої гірсько-штурмової бригади, які у другій половині 2018-го – початку 2019 року перебували у Волноваському районі Донецької області.

Розпочали урочистості з подячного молебню за успішне повернення воїнів додому, який очолив єпископ Ужгородський і Закарпатський, керуючий Закарпатською єпархією православної церкви України Варсонофій. Відтак, вишикуваних на плацу захисників окропили свяченою водою.

– Від головнокомандувача та себе особисто вітаю вас на рідній землі. Протягом тривалого часу, ви виконували завдання на Сході нашої держави і виконали його з честю, достойно. Як начальник ракетних військ артилерії оперативного командування, я пишаюсь колективом бригади артилерійської групи, вважаю його одним з кращих колективів Збройних сил України. Саме ваша самовіддана ратна праця спільно з колегами-інженерами, дала змогу виконати всі покладені на військову частину завдання бригаді в районі проведення операції ООС. Зичу всім миру у серці, в душі та на нашій землі, – сказав у вітальному слові заступник командувача військ оперативного командування «Захід», полковник Сергій Савченко.

– Не кажемо, що ми нарешті дома. Наш дім – Україна, і ми його не залишали ні на мить. Ми були там, де потрібні зараз Українському народу і нашій Батьківщині. Ми боронили спокій наших дітей, давали відсіч агресору. П’ятий рік війни був доволі складним. Бригада міцно тримала свою смугу відповідальності і не віддала окупанту жодного сантиметру рідної землі. Проте заплатили ми за це високу ціну, втративши бойових побратимів, – наголосив у своєму виступі командир 128 окремої гірсько-штурмової бригади, Герой України полковник Сергій Собко. – На сторожі незалежності нашої держави стоїмо ми – Збройні сили України. Саме військовослужбовці 128-ої протягом п’яти років тримають оту тонку лінію між свободою та терором. Це ви бороните конституційний устрій, територіальну цілісність України і захищаєте свій дім від окупаційної навали… Я дякую всім вам за самовідданість та професіоналізм, пишаюся вашим бойовим духом та злагодженістю. Дякую долі за велику честь бути вашим командиром та носити разом з вами на рукаві та в серці гірську квітку – срібне закарпатське сонце. Наша спільна мета – перемога, яку ми обов’язково досягнемо, бо з нами правда, з нами Бог!

Пам’ять про полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання. Військовий оркестр виконав Державний Гімн України, пролунали 10 салютних пострілів.

Полковник Сергій Собко вручив військовим відзнаки міністерства та командування, подяки та почесні грамоти. Також герої отримали спеціальні відзнаки 128-ї ОГШБр «Срібний едельвейс», а дітям бійців командування вручило медалі з емблемою бригади «За підтримку батьків».

Перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Дуран від себе особисто та від губернатора краю Геннадія Москаля подякував героям за службу та вручив ряд відзнак голови Закарпатської облдержадміністрації. Слова вдячності за мирне небо пролунали і з вуст в. о. голови Виноградівської райдержадміністрації Наталії Костелеби-Веремчук. «Під час урочистостей з нагоди відзначення 80-річчя Карпатської України Президент Петро Порошенко відзначив надзвичайно важливу роль 128 окремої гірсько-штурмової бригади у боротьбі з агресором та доручив Міністру оборони України Степану Полтораку підняти грошове забезпечення для гірсько-штурмових бійців на 23% та прирівняти їх до бійців підрозділів десантно-штурмових військ, що дозволить підвищити рівень вашого соціального забезпечення», – зазначила Наталія Юріївна у вручила підполковнику Олегу Побережнюку оберіг для наших бійців – ікону Георгія Побідоносця.

З поверненням додому військових привітали заступник Виноградівського міського голови Василь Ціцей, полковник запасу В’ячеслав Жиленко, координатор громадської організації Рух підтримки Закарпатських військових – Виноградів Михайло Роман та дружина захисника Ірина Меркушева. Справжнім сюрпризом для всіх присутніх став приїзд на урочистості великого друга 128 ОГШБр – громадянина Великобританії Глена Гранта. Маленька городянка Корнелія Шпіль у дарунок захисникам виконала пісню.

Наталія Кобаль