icon clock24.03.2017
icon eye40
Новини Фото

Біля кожного пенька посадили саджанець

На базі Шаланківського лісництва ДП «Виноградівський лісгосп» в урочищі «Шаланки» (квартал 25 виділ 14) садили молодий ліс на місці лісосіки. Звісна річ, що зрубане 100-річне дерево набагато помітніше, аніж висаджений дворічний саджанець. Проте подібні акції наглядно демонструють роботу лісівників і вчать підростаюче покоління бережно ставитися до легенів природи. Саме тому традиційно до акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» залучають юнь учнівського лісництва сільської школи та представників влади. З останніх цьогоріч лопатою орудував заступник голови Виноградівської районної ради Адальберт Сверенко. Садили дуб звичайний, клен гостролистий, ясен звичайний, каштан їстівний горіх чорний, а для естетичного вигляду ділянки на верхів’ї гористої місцевості висадили кілька дерев піхти Дугласа.
Головний лісничий ДП «Виноградівський лісгосп» Василь Староста розповів школярам про систему посадки саджанців. Лісничий Шаланківського лісництва Віктор Штул зазначив, що на 1 га прийнято висаджувати 6660 дерев, а цій ділянці за змішаною схемою заліснюємо площу 1,2 га.
– 21 березня ми відзначаємо міжнародний день лісу, започаткований Організацією Об’єднаних націй у 1971 році. Символічно, що саме в другій половині березня ми і проводимо акцію. Цьогоріч вона проходить під  девізом: «Ліс – це енергія». Тож сьогодні ми з вами маємо чудову можливість забезпечити запас енергії для майбутніх поколінь, – констатував директор підприємства Василь Агій.
На завершення акції з лісопосадки головний лісничий ДП «Виноградівський лісгосп» Василь Староста провів для хлопців та дівчат їх улюблений конкурс на знання екзотичних та декоративних хвойних видів дерев і кущів за зрізаними гілками. Його «золотим» призером стала Діана Черевко, другу сходинку посів Ярослав Копча, бронза дісталася Оршої Бундаш, активними учасниками конкурсу також були Давид Сигеті, Евелін Бобинич, Ноемі Устич, Беттіна Шарго. Всі вони отримали в подарунок саджанці декоративних порід дерев. Переможниця конкурсу Діана Черевко удостоїлася честі посадити єдине на цій ділянці пам’ятне дерево – тис ягідний. Це не випадково, адже під час посадки десятикласниця Діана зізналася мені, що в майбутньому хоче працювати саме в лісівничій галузі: «Ліс для мене дійсно неповторне джерело енергії. Від посадки дерев під час акції я отримую неабияке задоволення. любимо з мамою у вихідні прогулюватись лісом, а коли цвіте шафран Гейфеля, влаштовуємо фотосесії. Обов’язково йдемо в ліс і по гриби та цілющі ягоди. А от в учнівському лісництві взимку ми годуємо звірів. Аби їм було легше пережити люті морози, приносимо сіно, кукурудзу та зерно. Навіть обгороджували мурашники, аби їх ніхто не пошкодив… Уроки в лісі ми найбільш любимо». Загалом заступник директора Шаланківської одинадцятирічки Надія Кеню привела на акцію хлопчиків та дівчаток з 6, 7 та 10-го класів.
На завершення, заступник голови Виноградівської районної ради Адальберт Сверенко резюмував: «Участь у акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» я беру тільки в другий раз. Як торік, так і цьогоріч, переконуюсь, що подібні заходи вкрай необхідні. Хоч вони певною мірою і носять показовий характер, та погодьтеся, як інакше наглядно продемонструвати, що лісівники не тільки вирубують велети-дерева, а й на їх місці висаджують тендітні саджанці. А садити ліс обов’язково треба, бо природа – наш найцінніший скарб».
Наталія ШАРКАДІ