icon clock17.03.2017
icon eye23
Новини Фото

Безсмертний подвиг героїв визвольної боротьби

У середу в актовому залі міської ЗОШ №3 угорськомовне населення міста, шкільна молодь взяли участь в урочистому заході з нагоди 169-ої річниці визвольної боротьби та революції 1848-1849 років.
Присутніх привітав голова міського осередку КМКС Золтан Кудрон, котрий  у своїй промові акцентував увагу учасників урочистостей на тому, що весна 1848 року була весною надій. Як і в історії кожного народу, у минулому угорців також були періоди оптимістичні і трагічні.
На захід прибули консули Берегова і Ужгорода Іштван Торжа та Болаж Лопперт, а також міський голова Степан Бочкай, керівник апарату районної ради Єлизавета Арвай, видатний угорський поет Ласло Секель, представники духовенства.
консул Берегівського консульства Іштван Торжа зачитав вітальний лист прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до всіх угорців, що проживають у різних країнах світу.
Етнограф із Хуста Лайош Йовзан у своєму виступі звернув увагу присутніх на те, що без належного знання та вшанування значущих подій минулого, не матимемо майбутнього. Виноградівчани можуть пишатися такими постатями, як барон Перені – активний учасник тих подій. Ідея революції 1848 року повинна жити у серцях нащадків, у серцях нашого підростаючого покоління.
Поет з Угорщини Ласло Секель продекламував декілька своїх творів. Учні місцевої школи підготували змістовну літературно-музичну композицію, в рамках якої згадали видатних постатей революції. На завершення учасники заходу поклали квіти шани до погруддя барона Перені.                      
   Вл. інф.