icon clock24.03.2016
icon eye44
Новини Фото

Акцію «Майбутнє лісу – у твоїх руках» завершено

Подібного масштабу акція «Майбутнє лісу – у твоїх руках» в Шаланківському лісництві (лісничий Віктор Штул, помічник лісничого Юлія Роман) ще не було. Адже, окрім активістів гуртка «Юні лісівники-дендрологи» (керівник Діана Мотрунич), що діє при Шаланківській одинадцятирічці, цього понеділка ліс садила і влада. Зокрема, завітали голови районної ради Віталій Любка зі своїм заступником Адальбертом Сверенком та райдержадміністрації Михайло Русанюк із заступниками Євою Данич та Наталією Костелеба-Веремчук, котра, до всього, є ще й депутатом обласної ради. Закладали в землю тендітні пагінці і депутати райради Йосип Фовріш та Еден Албок і Шаланківський сільський голова Віктор Альохін.
На початку поважних гостей та школярів привітав із завершальним етапом щорічної акції, яка проходить на Виноградівщині уже в 12-ий раз директор ДП «Виноградівське ЛГ» Василь Агій.
– Цей день для проведення акції ми вибрали неспроста, адже 21 березня не лише день весняного рівнодення, а й ООН проголошено Міжнародним днем лісів. Через сприятливі погодні умови вегетаційний період цьогоріч розпочався досить скоро, тож певний об’єм робіт з лісовідновлення ми вже виконали. Сьогодні ж дійсно святкова мить – завершальний етап акції і проводимо ми його як ніколи урочисто. Бо ж піднесеного настрою своєю присутністю додали керівники району, за що їм велике спасибі, – сказав Василь Омельянович. – Основна порода наших лісів – дубові насадження, а також ясен, клен, бук. Проте, для покращення продуктивності, доповнюємо її допоміжними, технічними культурами. Це – горіх чорний, лісові яблуня та груша, каштан, липа, а також дугласія та модрина європейська. Ці рослини виступають своєрідним підгоном для дубів, а також їх деревина також використовується в промисловості: горіх чорний, дугласія, модрина – у меблевому виробництві та будівництві. Цьогоріч на цій площі тогорічних лісосік ми висадили понад 270 тис. дерев. Загалом на тогорічних лісосіках ми провели лісовідновлення на площі 42 га, а також додатково щороку на площі 3-5 га ми розширяємо лісові масиви переважно завдяки залісненню непродуктивних сінокосів.
Вперше у своєму житті садив ліс голова районної ради Віталій Любка, котрий охоче поділився з нами своїм враженням: «Те, що ліс не лише рубають, а й відновлюють новими насадженнями, дуже радує. Бо ж це – легені Землі, а, отже, і наше чисте повітря. Тут, де ми наразі проводимо акцію, добре видно пеньки від минулоріч зрізаних велетів-дубів. Вони, посаджені століття тому, залишені нам у спадок від предків. Ми також мусимо залишити зелені насадження для своїх нащадків. Переконаний, що ті школярі, котрі тепер з нами садять дерева, ніколи не зашкодять природі. А через кілька років, коли ці саджанці підростуть, пишатимуться працею своїх рук, яка стане наглядним прикладом шанобливого ставлення до природи не лише для них самих, а й для дітей та онуків».  
– Обов’язок кожної людини – посадити в своєму житті хоч одне деревце. Ця акція є символічно-показовою, та її особливість полягає в тому, що до посадки лісу разом з лісівниками залучається учнівська молодь. Бо ж ми разом повинні примножувати та зберігати дану нам Богом природу. Переконаний, що такі акції потрібно проводити не лише один раз на рік, адже тендітні саджанці, аби вони зросли красивими та розлогими деревами, потрібно доглядати, як малих дітей, огортати турботою та любов’ю, – сказав Михайло Русанюк і висловив школярам подяку за той неоцінений вклад у розвиток природи рідного краю.
Головний лісничий підприємства Василь Староста ознайомив учасників акції з технологією посадки лісокультур та наголосив на техніці безпеки. Відтак, розділившись на пари, всі стали до роботи. Теплі весняні промені сонця додавали наснаги трударям: влада, лісівники та школярі, немов невтомні мурахи, розбрелися похилими лісовими схилами 25 кварталу. Закладаючи тендітні пагінці в землю, висловлювали щирі сподівання в те, що через кілька років тут зашумить молодий ліс, котрий, різноманіттям та багатством дерев, так і замиловуватиме зір неповторною красою.
За доброю, роками сформованою традицією, завершили акцію найулюбленішим конкурсом школярів, під час якого за зрізаними гілками декоративних та дикорослих порід дерев і кущів, вони мають озвучити назву рослини. Найерудованішим та найактивнішим учасникам конкурсу Василь Староста подарував саджанці туй, ялівця та самшиту.
Наталія Кобаль