«100 % облік комунальних послуг вимагає держава». У Виноградові пройшов перший Всеукраїнський водний форум

Неординарна подія відбулася у Виноградові минулого тижня: у місто попід Чорною горою з’їхалися водники з цілої області. Асоціація «Укрводоканалекологія» проводила перший Всеукраїнський водний форум «100 % облік комунальних послуг вимагає держава». Гості зі столиці зібрали у ресторані «Salve» майже 8 десятків фахівців чи не з усіх закарпатських водоканалів. Ми завітали туди на запрошення директора Виноградівського ВУЖКГ Михайла Білинця, у котрого найперше запитали що то за захід і чому саме місцем проведення обрали Виноградів:
– Абонентна плата за воду і каналізацію – це кошти на збут. Тобто, їх витрачають на утримання абонентно-розрахункової групи, до котрої відносяться начальник, бухгалтери і контролери. Роки два тому ця витратна частина була закладена у розділі тарифів на воду і каналізацію. Зараз, за новим законодавством, її прописуватимуть новим рядком. Саме ця тема була основною для проведення наради. Фахівці з Києва приїхали для того, аби нас навчити проводити ці розрахунки. Говорили про вимоги законодавства про призначення абонементної плати для користувачів централізованого водопостачання та водовідведення. Місцем проведення обрали Виноградів тому, аби всім було зручно приїхати, оскільки саме наше місто є центром області.


– Наша асоціація об’єднує усі крупні водоканали, бізнес та науковців, які працюють у водній галузі. Зараз, у час війни, дуже мало приділяють уваги західним регіонам через те, що тут не має бойових дій. Але, варто говорити про те, що західний регіон всіх врятував, прийнявши дуже багато переселенців. Зараз саме тут напруга на подачу води та всі комунальні послуги шалена. А споруди всі не нові і не витримують напруги. Обов’язково треба робити реконструкцію і тут. Ми постійно говоримо нашим донорам (західним партнерам), що необхідно допомагати і цим регіонам не просто вижити, а дійти до Міжнародного, європейського рівня. Окрім того тут кордони і наші річки, які мають приймати очищені води, йдуть до кордонів. Тому Європа повинна розуміти, що екологічна складова дуже важлива і цим займаємося саме ми – водоканали. Бо найголовніші завдання водоканалів – дати доступ до питної води кожному громадянину і берегти довкілля. Тому ми почали Всеукраїнський водний форум саме із прикордонного Закарпаття і саме з теми абонентів, бо найважливіші для нас – споживачі. Це – форум навчання, на якому ми повинні навчити тих, хто працює із споживачами, працювати у законодавчому полі, бо закони намагаємося прирівняти до європейських, бо ми йдемо в Європу. Тому я хочу, аби ці форуми стали Міжнародними. Бо зараз саме ми навчаємо світ у екстремальних умовах. Лише Україна має досвід роботи водоканалів під час війни. Як в умовах бомбардувань і вибухів, а також коли блекаути дати людям питну воду? Ми не знаємо, як працюють водоканали на окупованих територіях. Проте у нас, до прикладу, «Миколаївводоканал» подає солону воду через те, що там все розбомблено, а людям вона потрібна хоча б для санітарії. Зараз у нас запозичують цей досвід американські вчені. Ми намагаємось свій досвід пропагувати далі і розповсюджувати його, аби весь світ розумів, в якому напрямку має розвиватися вся водна галузь, аби бути працездатною під час надзвичайних подій, – сказала директорка з інформаційної політики Асоціації «Укрводоканалекологія» Вікторія Яковлєва.

За словами організаторів, зініціював проведення заходу очільник Берегівського водоканалу Йосип Галайда. Директор управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Закарпатської обласної державної адміністрації Василь Романець ознайомив присутніх з порядком денним форуму і представив гостей. З вітальною промовою перед виступив заступник Виноградівського міського голови Сергій Грабар.

На тема «Розрахунок та провадження абонентної плати покрокова» детально зупинилися експертка Асоціації «Укрводоканалекологія» Олена Колесник та заступниця директора з фінансово-економічних питань КП «Водоканал» м. Ужгород. Про «Моделі та приклади договірних відносин ніж оператором надання послуг та споживачами. Розподільчий облік води» розповіли експертки асоціації Олена Колесник та Ірина Перегінчук, начальниця управління системного забезпечення КП «Водоканал» м. Ужгород. Старший менеджер ТОВ «ГРУНДФОС Україна» Тарас Косик повідав про співпрацю Grundfos з водоканалами України. Вікторія Яковлєва розказала про «Цілі і функції зв’язків з громадськістю. Робота з боржниками в умовах військового стану»
Наталія Кобаль