icon clock27.10.2015
icon eye543
Цікаве

ЧОМУ В ДІТЕЙ ПРОБЛЕМИ ЗІ СПИНОЮ?

Іноді діти скаржаться батькам на болі в спині, попереку або хребті. Але звідки у дітей ці проблеми? Насправді спина може боліти внаслідок різних причин, починаючи від простої втоми через фізичні заняття і закінчуючи наявністю серйозних захворювань. Найпоширенішими є порушення постави та сколіоз. Про те, чим це загрожує, як виявляти і лікувати у дитини проблеми зі спиною нам розповів ортопед-травматолог райлікарні Юрій СІГЕТІ:

– Зазвичай порушення постави виникає в періоди бурхливого зростання, коли кістки і м’язи збільшуються в довжину, а механізми підтримки пози ще не пристосувалися до змін. Існує безліч факторів, які провокують викривлення хребта. Наприклад, неправильне харчування і хвороби найчастіше порушують нормальний ріст та розвиток м’язової, кісткової і хрящової тканин, що негативно позначається на формуванні постави. Важливим фактором є вроджені патології опорно-рухового апарату.
Хребет – основа нашого організму. Завдяки йому людина тримає своє вертикальне положення. Від його стану залежить здоров’я людини в цілому. Гарна рівна спина, розгорнуті груди, піднята голова – це гарантія того, що з ним усе в порядку. На жаль, зараз таких дітей та навіть дорослих людей стає все менше.
За статистикою практично кожна третя дитина має порушення постави. Вона буває спадковою або набутою. Дуже часто можна побачити, що діти під час ходьби нахиляються вперед, не розпрямляють плечі, голова опущена вниз, ніби щось шукають на землі. Це говорить про те, що в них явно порушена постава. Найбільш часто це проявляється у тих дітей, які мають порушення з боку ступнів – плоскостопість, точніше плосковальгусна деформація – обидві стопи відведені назовні (не плутати з клишоногістю, коли стопи підвернуті всередину), що може призвести навіть до сколіозу. Сколіоз і неправильна постава негативно позначаються на функції внутрішніх органів – порушується робота серця, легенів, кишківника, сечового міхура, відхилення у формуванні внутрішніх статевих органів у дівчаток. Головні болі, ослаблений імунітет також можуть бути через порушення функції хребта. Носіння важких сумок і ранців з підручниками теж сприяє розтягуванню м’язів спини, викликає звикання до неправильної постави. Прискорює викривлення хребта багатогодинне сидіння за комп’ютером в згорбленій позі. Болі в спині можуть виникати від занадто м’яких матраців, на яких сплять діти, а також із-за підвищеного навантаження на хребет через надмірну вагу дитини. Якщо батьки бачать, що дитина викривляє взуття, не розпрямляє плечі, вигинає спину, то це сигнал, що обов’язково йти на прийом до ортопеда.
Добра третина порушень постави піддається корекції і лікуванню. Головне своєчасно звернутися до спеціаліста, котрий призначить комплексне ефективне лікування (електрофорез, прогрівання та мануальну терапію), які дадуть свої позитивні результати.
Але надзвичайно важливо попередити виникнення цих порушень. Насамперед, дитина повинна рухатися від самого малого віку – ходити, гуляти як тільки стала на ноги, а не в колясці сидіти. Нестача фізичної активності перешкоджає розвитку м’язового корсету. Для його зміцнення обов’язковим є систематичне виконання фізичних вправ. Найкраще робити часті рухи при найменшому навантаженні, тоді кров циркулює, м’язи накачуються і відновлюється їх нормальна функція. Кращому розвитку постави добре сприяє плавання. Постарайтеся підняти інтерес дитини й до інших видів спорту – волейболу, баскетболу, лиж тощо. Залучайте своїх дітей якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, а не сидячи за комп’ютером. Звичайно, він теж потрібен, але чим менше, тим краще. Нехай вони допомагають по господарству (прибрати в квартирі, копати і саджати городину). Але ця робота має бути відповідно віку і під ту патологію, яку має дитина. Не слід батькам відлучати дітей і від уроків фізичної культури. Вчителі ж повинні знати та дотримуватися нормативів і не вимагати від учнів неймовірних рекордів, а вчити слідкувати за поставою. Обов’язково облаштуйте спальне місце дитини (підберіть матрац і подушку), подбайте про зручне взуття та одяг. Це дозволить уникнути багатьох проблем, пов’язаних з порушенням постави та вбереже дитину від загострення інших захворювань.
Підготувала Любов ТОКАЧ