icon clock09.10.2015
icon eye45
Цікаве

ПРЕКРАСНА МИТЬ НА РЕТРО-СВІТЛИНАХ

У Виноградівському районному історичному музеї відбулася презентація виставки фотографій «Прекрасна мить у фотопортретах Яноша Бровді», присвячена одному із перших фотографів нашого міста, справжньому метру фотографії, майстру, якого всі люб’язно називали Янош-бачі.
Експозиція виставки складається з 47 зразків класичних чорно-білих фотопортретів, фотографій та фотоальбомів, а також тут представлені 7 оригінальних фотокамер німецьких фірм «Цейсс Ікон», «Фойхтлендер», «Агфа», мініатюрної камери «Сідаоптік», випущених у 30-х роках ХХ ст. та різноманітні аксесуари до них, особисті речі фотографа.
Відкриваючи захід, директор музею Людмила Тороцкезі сказала, що старі фотографії володіють особливим магнетизмом, тому їх завжди хочеться переглядати і переглядати. Кожний представлений на виставці фотопортрет – це не просто яскраве творче висловлювання, а унікальна палітра сімейних історій, людських доль, емоцій, почуттів, настроїв, вдало схоплена автором. Вона висловила вдячність присутній великій родині фотографа – Марті Костак та Єві Дудинській з Виноградова, Яношу та Едіті Бровді, її чоловіку доктору Калману Медеші з Угорщини та іншим за люб’язно надані речі для виставки.
Про свої враження від зустрічі з цією талановитою людиною, про життя і творчий шлях Яноша Бровді, його родину, з якою була близько знайома, розповіла методист райвідділу культури Єва Григора: «Він народився 1911 року, рано залишився без батька. Навчався фотомайстерності у єврея Грюнбаума. Став самостійним фотохудожником і, не дивлячись на всі перипетії життя, залишився до кінця вірним улюбленій справі, а ще виховав багатьох молодих фотографів Виноградова. Помер 8 березня 1973 року».Також вона сказала, що родина Костак прийняла рішення передати дачу на Чорній горі релігійній громаді з тим, щоб організували або дитячий будинок, або використали для людей більш поважного віку, як свого часу мріяв Янош Бровді.
Поділилася з присутніми розповідями про маестро-фотографа його учениця Іца Пелешкей, а щирі слова захоплення талантом фотомайстра висловили начальник управління культури Василь Югас, член спілки фотохудожників Закарпаття Микола Поцко, мистецтвознавець Ельвіра Гудак. Та найбільшою відзнакою його таланту є те, що виноградівці його пам’ятають і зберігають у сімейному архіві старенькі фото, зроблені майстром. Дуже влучним є вислів «Фотограф – це той, хто знаходить раніше, ніж людина встигає це втратити». Янош Бровді був і залишається саме таким майстром, підтвердженням чому є його світлини.
Любов ТОКАЧ