icon clock05.05.2015
icon eye29
Цікаве

ПОЛОТНА – ДЗЕРКАЛО ЙОГО ПРЕКРАСНОЇ ДУШІ

Виставкова зала «Імпасто»в черговий раз запросила шанувальників образотворчого мистецтва – свої 43 надзвичайно колоритні полотна презентував на осуд жителям та гостям нашого міста талановитий художник із Пийтерфолва, директор дитячої школи мистецтв села Габор Гомокі. Це перша персональна виставка молодого живописця у Виноградові, хоча його творчість відома в краї, позаяк він вже неодноразово виставлявся у Берегові та Ужгороді. За фахом автор художник-керамік, свого часу навчався в Ужгородському коледжі мистецтва ім. А. Ерделі, а також закінчив Львівську академію мистецтв. Але потім захопився живописом, який повністю полонив його. У 2007 році Габор став членом творчого об’єднання митців Товариства угорської інтелігенції Закарпаття ім. Міхая Мункачі. Він називає себе художником-колористом. І справді, нетрадиційні кольорові поєднання та віртуозна гра світла в його роботах надзвичайно особливі, пробуджують глибокі емоційні враження, спонукають до філософських роздумів. Йому близькі імпресіонізм та експресіонізм, хоча найчастіше творить в реалістичному. Найбільш вдало вдається зображати неперевершені краєвиди Тиси, хати та вулиці рідного села, натюрморти, а ще біблійні сюжети.
На відкриття персональної виставки прийшли рідні, друзі, колеги-художники, любителі мистецтва, серед яких вояки 128-ої гірсько-піхотної бригади, котрі не так давно повернулися зі Сходу. Габора Гомокі щиро вітали т. в. о. голови РДА Юдіта Петеі, начальник відділу культури РДА Василь Югас, художник Павло Кутлан, секретар творчого об’єднання митців Товариства угорської культури ім. Міхая Мункачі Андрея Фукс, котрі відзначили високу майстерність автора, особливу індивідуальну манеру письма, його стиль, який одразу легко впізнати, побажали натхнення та подальших успіхів у творчості. Своїми враженнями від виставки поділився вояк 128-ої гірсько-піхотної бригади Вадим Ситников та багато інших присутніх.
– Мистецтво – це любов, безмежна відданість улюбленій справі, без якої неможливо стати справжнім художником, а виставка – своєрідний іспит. Це дуже відповідально для кожного майстра пензля, бо тут він «оголює» свою душу перед всіма нами. Це потребує від митця надзвичайної сміливості та відваги. Сьогодні Габор Гомокі свій перший екзамен здав на відмінно, – відзначив народний художник України Іван Бровді. Святкового настрою додавали угорські народні мелодії, які виконували учасники фольклорного ансамблю «Кокош-банда». Виставка триватиме до кінця місяця, отже запрошуємо всіх, хто любить мистецтво, насолодитися його прекрасними творіннями.


Любов ТОКАЧ