icon clock06.01.2015
icon eye30
Цікаве

НАДЗВИЧАЙНЕ І ДИВОВИЖНЕ «ВЕСЕЛЕ РІЗДВО»

Виставка робіт члена Національної спілки художників України, одного з яскравих представників живопису нашого краю Ласла Гайду відкрилася у галереї «Імпасто». Він – автор більше тисячі творів, які експонувалися на багатьох престижних виставках України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Німеччини, Франції, США. Мав також численні персональні виставки. А нинішній рік 70-літній митець із Хуста завершує четвертою презентацією з-понад шістдесяти робіт на різдвяну тематику. Сюжети вертепів, колядок, народних казок і легенд, поєднання дивного і незвичайного, які художник пропускає через призму особливого філософського сприйняття, змушують замислитись над земним буттям, повірити в існування інших світів. Його цікаве варіювання світлом відкриває неповторне багатство відтінків, у яких переважає золотаво-жовтий колір – сонячних променів, пшениці і хреста на фоні небесної блакиті. Полотна Ласло Гайду ввібрали в себе невмирущу енергію небесного світила, духмяні пахощі матінки-землі та безмежну блакить карпатського краю.
Він не тільки вміло справляється з пензлем і фарбами, а ще й прекрасний педагог (це вважає родинним покликанням), адже започаткував і веде авторську дитячу художню школу, де навчається талановита юнь. Гордиться, що має здібних учнів, які продовжуватимуть традиції закарпатського малярства. Митець дивує особистим мисленням, прагненням дійти до суті підвладними тільки йому шляхами. Його пензлю притаманна виразність та естетичність, а барви на полотні гармонійно поєднуються, створюючи світ прекрасного.
– До Виноградова я завжди ставився по-особливому, – розповів Ласло Гайду. – Може, через те, що на все життя запам’яталося, як батько вперше мене привіз сюди лікувати хворе вухо, а ще купив дуже смачну цукерку. Крім того, ваше місто здавна славилося майстрами пензля, адже тут працювали добре відомі Імре Ревес, Микола Ігнатик, Микола Горонгозо та інші. Тож саме у ці святкові дні хочеться запросити у світ прекрасного всіх любителів образотворчого мистецтва.
Про талант митця, який живиться з глибокого джерела народної творчості, говорили у своїх виступах начальник відділу культури Василь Югас, громадська активістка Марія Селехман, керуюча виставковою залою «Імпасто» Валентина Костьо та інші. У виконанні  учениць ДШМ ім. Б. Бартока (керівник Світлана Гнетило) пролунали найвідоміші колядки, які стали прекрасним оформленням експозиції.
Виставка діятиме до кінця січня. Сподіваємося, що кожен, хто завітає сюди, через споглядання прекрасних картин, не тільки зможе насолодитися майстерністю пензля  відомого художника, а й відкрити для себе і поринути у найпотаємніші куточки його душі.


Любов ТОКАЧ