icon clock19.11.2015
icon eye40
Цікаве

ЛЕКВАРІ «ПАН ЕКО» ПРОДАЮТЬ У КОРЕЇ

Цей рік для торгівельної марки «Пан Еко» ювілейний, оскільки вирощуванням органічних овочів та фруктів Павло Тізеш з Ботара розпочав 10 років тому. Наразі його лекваром та соками ласують у багатьох країнах Євросоюзу і не тільки.
– Раніше я працював фельдшером в сільській амбулаторії. У 90-роках не платили зарплатню, не було чим годувати сім’ю, тоді і з’явилася можливість поїхати на навчання з органічного виробництва продуктів у Євросоюз. Це був угорський грант. Протягом півтора року щомісяця ми їздили на три дні по їх фермах органічного виробництва, згодом були курси в Грузії. Нас вчили, як правильно виростити екологічно чистий, корисний для людського здоров’я урожай без використання хімічних засобів захисту та удобрення, – розповідає Павло Павлович. – Я використовую лише природне добриво від свиней та корів.  Звісна річ, застосування хімії від шкідників та хвороб дає і кращий урожай, але це вже не екологічний продукт. У всьому світі люди вирощують овочі та фрукти без шкоди для свого здоров’я. А чому не можемо так ми? Тож спочатку я почав виготовляти лекварі, потім соки. Згодом – розводити свиней породи «монголиця» і виготовляти з їх дієтичного м’яса ковбасу, сушене та копчене м’ясо, паштет. Два роки тому наша ферма збагатилася коровами – сірими рогатими угорської м’ясної породи. Тож асортимент м’ясної продукції зростає. А щоб поля не пустували, вирощуємо пшеницю сорту «Спельта», яка користується неабияким попитом на ринках Європи. Це древній сорт, зерно якого містить удвічі більше білка, ніж у звичайній пшениці, й не осипається. Стебла не вражають хвороби. Торік вперше вирощували технічну коноплю, з насіння якої у Швейцарії роблять олію. Це зовсім не наркотична сировина, а корисна сільськогосподарська рослина. Насіння з конопель містить до 25-30% жирів, які придатні для використання в кулінарії і як паливо з конопель. Олія за якістю ідентична до китового жиру. Насіння з конопель – одне із найбагатших природних джерел протеїну, що містить дві кислоти, які здатні очистити організм від шкідливого холестерину й підвищити імунітет. Крім вітамінів, у насінні міститься мінеральні речовини: цинк, кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій й сірка. Олію з коноплі використовують у фармації, косметології, виготовленні фарб та лаків тощо.
– За останні два роки через складну ситуацію в країні, на 80% впала реалізація нашої продукції на вітчизняному ринку, тож зараз шукаю шляхи виходу за кордон. Так, нещодавно був на виставці у Південній Кореї, де ми представляли свої леквар та сироп. Тепер відправляємо пробні партії у Китай та В’єтнам. А зараз вже реалізуємо в Угорщині, Австрії та Словакії.
В Україні найбільший попит на еко-продукцію у Львові та Києві, на вітчизняних та закордонних ярмарках. Так, були на виставці в Брюсселі, Італії, місті Нюнберг (Німеччина). У Емірати відправлятимемо продукцію – їх цікавлять три види повидла, – ділиться фермер географією торгівельної марки «Пан Еко».
За словами П. Тізеша, найпопулярніші – повидло з чорниці (яфини), соки – томатний, сливово-яблучний, грушевий, а також екзотік – яблуко та селера, яблуко та буряк. Підтвердженням того, що його продукція є дійсно екологічно-чиста, свідчать аналізи спеціалістів. Каже, проводять їх двічі в році дві організації – «Біоконтроль» з Будапешта (Угорщина) та Українсько-Швейцарська сертифікаційна компанія ТОВ «Органік-стандарт». Вони видають відповідні сертифікати. Фермер каже, що планів та задумів має багато. Жартує: «Аби їх реалізувати, потрібно ще 200 років» і зізнається, працювати у мирний час було набагато легше.
Наталія КОБАЛЬ