icon clock04.12.2015
icon eye34
Цікаве

ЗАВЖДИ ГОТОВІ ПРИЙТИ НА ДОПОМОГУ

У сьогоднішній непростий час чільне місце в нашому суспільстві займає волонтерство. Громадськість району гуртується задля благородної справи – допомоги тим, хто цього найбільше потребує: хворим, одиноким-стареньким, солдатам АТО… Тут нема ані кордонів, ані поділів за політичними окрасами, ані вікових обмежень. Тож і не дивно, що чи не найактивнішими волонтерами Виноградівщини є саме школярі. Про те, кому вони допомагають і якими принципами керуються в своїй безкорисній діяльності ми дізналися з перших вуст.
Інформаційний сектор заступників директорів з виховної роботи району:      
– волонтерський Рух є головним напрямком діяльності учнівського врядування у школах району. Адже, в житті кожної людини іноді бувають моменти, коли без допомоги та підтримки не обійтись. Доброта, чуйність, співпереживання, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину – завжди були у характері нашого народу. У навчальних закладах району традиційно проводяться акції  милосердя «Допоможіть врятувати життя дитини». Учнівські та вчительські колективи району неодноразово збирали кошти для лікування дітей. У цьому напрямку волонтерські загони та дитячі об’єднання «Милосердя» співпрацюють з різними громадськими організаціями.
Не шкодуючи свого часу, заради благородної справи, всі учні району активно взяли участь у акціях «Захиснику Вітчизни – наша повага та підтримка». В цьому ми переконалися, побачивши дитячі малюнки, листи, обереги. Крім того, на зібрані кошти  волонтери придбали  необхідні для солдат речі. Представники 128-ої Піхотної бригади та батальйону «Тиса»  щиро дякували учням та вчителям за надійну підтримку,  увагу,  допомогу.
Слід зазначити, що волонтерська діяльність стала для шкіл району традиційною. Добре налагоджена робота у всіх міських школах, а також сільських загальноосвітніх – Олешницькій, Великокопанській, Фанчиківській, Малокопанському НВК.
Тетяна РОЗГОНІ, заступник директора по виховній роботі Виноградівської ЗОШ №8:
– Серед школярів нашої одинадцятирічки також є учні, які віддають свій час, натхнення,  силу  заради допомоги тим, хто її потребує. Все це вони роблять за добре слово та вдячний погляд. Але прогресивно почав розвиватися з 2013 року. Його мета – зробити світ добрішим та допомагати тим, хто цього потребує. Протягом останніх двох років цей загін прийняв активну участь у благодійних акціях по збору коштів та «Захиснику  України – наша підтримка та повага», «Новорічний подарунок захиснику України», «Великодній кошик – захиснику України», долучилися до збору коштів для придбання тепловізорів бійцям в зону АТО, та до акції «Врятуй життя» по збору пластикових кришечок для виготовлення протезів пораненим бійцям. Всього під час першого його етапу було зібрано 4063 кришечки. Учні писали листи, виготовляли обереги, малювали малюнки воїнам української армії.
Наша школа тісно співпрацює з товариством Червоного Хреста України. Під час благодійної акції  розповсюджуються марки, а зібрані кошти надсилаються товариству для посильної допомоги найбільш потребуючим. Небайдуже поставилися учні і до благодійної акції «Серце до серця», щоб зібрати кошти на обладнання в реанімаційні відділення дитячих лікарень.
Важливою ланкою волонтерської роботи є допомога самотнім людям похилого віку. Ці люди як ніхто потребують уваги, турботи. Члени загону  прийняли участь у благодійній акції «Не забуваємо. Допомагаємо.», присвяченій Міжнародному дню людей похилого віку. Зміст акції полягав у зборі продуктів харчування та одягу для людей похилого віку. Учні відвідали їх вдома, стали цікавими співрозмовниками та передали їм подарунки. Волонтерський загін «Гаряче серце» не залишає без уваги і ветеранів Другої світової війни. Напередодні дня Перемоги, учні щорічно відвідують ветеранів вдома, вітають їх та підтримують їх у такий нелегкий час.
Голова волонтерського загону Ірина Поторнай вже два роки поспіль бере  участь в районному конкурсі  «Волонтер року» та посіла почесне ІІ місце.
Тетяна ВАСИЛЬКУН, заступник директора з виховної роботи Великокопанської ЗОШ І-ІІІ ст.:
– У нашій школі діє волонтерське об’єднання «Милосердя», активістами котрого є 20 учнів, які беруть участь у різних доброчинних акціях. Так, хлопці та дівчата долучилися до акції «Армія потребує твоєї підтримки»: школярі малювали малюнки, писали листи та збирали кошти для військових. Не стоять осторонь і акції «Добро жменями», котру започаткували в Русі підтримки Закарпатських військових –Виноградів. Ще в першому турі вони зібрали 3 тисячі кришечок для виготовлення протезів учасникам АТО, а зараз знову нарахували їх аж 4 тисячі. Зараз у нашій школі стартувала акція «Новорічний подарунок – захиснику України». Пам’ятають і про одиноких жителів села. Так, наші школярі взяли шефство над Юлією Дорчинець, Ганною Келемен, Марією Савчинець, Ганною Дорогій, котрим до дня людей похилого віку адресували слова вітання і шани та вручили подарунки.
Беруть участь у трудовій акції «Діти – дітям», де допомагають хворим дітям Виноградівщини. Найактивнішими учасниками волонтерського руху є Світлана Шандрук, Юлія Роспопа та Аліна Шеверя з 8-Б класу, одинадцятивласниця Наталія Чорбей та Ненсі Мелай з 6-Б. Не можу не згадати двох братиків Максима та Олександра з 2-Б класу: хлопчики – переселенці з Донецька. І хоч самі вимушені були тікати від безжальної війни, їх життєрадісність та бажання допомагати солдатам АТО і дітям Донбасу вражає. Вони дуже позитивні та енергійні. Врешті, як і всі 428 учнів нашої школи, які усвідомлюють, що чужої біди не буває і завжди готові допомогти тим, хто цього потребує.
Підготувала Наталія КОБАЛЬ