icon clock11.11.2015
icon eye16
Цікаве

ДЕНЬ ПРОСВІТИ І ЗНАНЬ У КОРОЛЕВІ

Конференція, присвячена 85-ій річниці місцевого осередку товариства «Просвіта», відбулася у Королівській загальноосвітній школі №2. Цей масштабний і надзвичайно святковий захід пройшов за ініціативи голови районного крайового осередку «Просвіта», історика-краєзнавця Володимира Щура.
У роботі конференції взяли участь ветерани, пенсіонери, вчителі-просвітяни, медики, громадські активісти майже з усієї Виноградівщини, представники духовенства та молодь. Були тут і поважні гості – голова Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта», доктор історичних наук Павло Федака, доктори історичних наук професор УжНУ Володимир Задорожний та завідувач кафедри історії України УжНУ Роман Офіцинський, голова обласної організації Національної спілки письменників України, добре відомий поет, виходець із Королева Василь Густі, керівник апарату РДА Юрій Продан, голова районної організації ветеранів України Василь Ковачик, відомий русинський поет Михайло Чухран, військовий капелан, «Народний герой України» Іван Ісаєвич. Їх школярі зустрічали в стінах своєї Альма-матер за народним українським звичаєм – хлібом-сіллю.
Відкрив захід начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Василь Белень, котрий радо привітав усіх присутніх у залі і висловив щирі слова вдячності за те, що прийшли долучитися до надзвичайно важливої справи, яка популяризує не лише історичні знання, а й любов до рідного краю, виховання у молоді високих моральних, духовних і культурних якостей, активної громадянської позиції, національної свідомості та патріотизму, відродження національно-культурних традицій.
Під час зібрання йшла розмова про роботу осередку, його здобутки, про роль «Просвіти» в утвердженні національної свідомості на Закарпатті, про просвітницьку діяльність письменників краю, роль професійної спілки в педагогічній освіті та обговорювалися інші важливі теми. Не забули вшанувати активістів просвітянського руху колишніх і теперішніх. Зокрема, почесними грамотами за багаторічну просвітянську діяльність нагороджено ветерана «Просвіти» с. Веряця Ганну Довбак, активістку  міського осередку Всеукраїнського товариства ім. О. Теліги Мальвіну Савинець, методиста районного управління освіти Олександра Любку.
Приємним доповненням святкового дійства стала велика концертна програма, в якій взяли участь колективи художньої самодіяльності обох навчальних закладів селища, а також жіночий хор «Голос душі» та ансамбль «Родзинка» (керівники Маргарита Іванчо та Вікторія Кочіш). А справжньою родзинкою свята став виступ найінтелектуальнішого творчого колективу нашого краю – народної чоловічої хорової капели «Боян» викладачів та працівників Ужгородського національного університету (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Василь Гайдук). Справжні хвилини насолоди подарували присутнім поважні обласні хористи, а голос соліста Романа Марковича підкорив не лише жіночі серця. Ми почули у їх виконанні українську та світову класику, хорові твори сучасних українських авторів та українські народні пісні в їх обробці. Завершальним акордом стала «Молитва за Україну», яку присутні слухали стоячи.
Любов ТОКАЧ