icon clock05.05.2015
icon eye43
Цікаве

ВДРУГЕ ФЕСТИВАЛЬ ВІТАВ ГОСТЕЙ

P1010002Фестивалем русинської культури відзначили у Виноградові 212-річчя від дня народження визначного громадського діяча нашого краю Олександра Духновича.
Вже з самого порога фойє будинку культури навколо витав радісний настрій фесту. Його додавали презентація традиційної народної кулінарії, яку підготували учні Виноградівського державного коледжу МДУ та господині Черни, Оноку, Сасова, Малої Копані, Підвиноградова, Виноградова, а також виставки народної творчості, вишивки (Ольга Гал, Людмила Тороцкезі), збірок місцевих авторів та книжки про наш край майстрів слова.
Відкрив захід голова обласного культурно-просвітницького товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, котрий привітав усіх, хто любить свою культуру, свій край і рідну землю. Як і годиться, кожна справа починається з молитви, котру провів парох Малої Копані о. Даниїл Бендас.  Від присутніх до пам’ятника Олександру Духновичу було покладено квіти.P1010004
– Олександр Духнович у своїй творчій та науковій діяльності сповідував ідею народного просвіщення і культури. При його житті і його участі на Закарпатті було створено понад сто народних шкіл. Ідеї нашого великого сподвижника і нині допомагають нам зберегти свою національну ідентичність, – сказав у вітальній промові заслужений учитель України, почесний голова обласного культурно-просвітницького товариства ім. О. Духновича Михайло Алмашій.
Концертну програму відкрив добре відомий у нашому місті та за його межами ансамбль «Карпатія» (сестри Ганна та Магдалина Кедик), виступ яких бурхливими оплесками приймали глядачі. Порадували зал народні співанки у виконанні ансамблю «Ластівочки» та дуету (Василь Січ і Марія Білак) — з Оноку, гуморески Михайла Чухрана у виконанні юних читців, новела «Руські прийшли», яку прочитав автор Олександр Купар, виступ юної співачки Анночки Кедик, солістки Закарпатського народного хору Мирослави Копинець та музично-хореографічна композиція сільських великодніх гулянь у виконанні самодіяльного фольклорного колективу з Хижі. Кожний номер вдалими фіглями «розбавляли» ведучі Святослав Гал та Михайло Чухран. А запальний виступ членів молодіжної громадської русинської організації мукачівських «Фатьовів» додав надзвичайної і неперевершеної насолоди.
Учасники фестивалю також долучилися до збору коштів для пам’ятника єпископу Івану Семедію.


Любов ТОКАЧ