icon clock26.01.2017
icon eye28
Культура

Хай буде Україна соборна навіки

У ці дні український народ відзначив 98 річницю Акту Злуки українських земель в Єдину Українську соборну державу. Саме 22 січня 1919 року у Києві під золотими куполами святої Софії відбулося підписання Акту Злуки – возз’єднання українських земель. З нагоди цієї особливої дати у Виноградівській міській бібліотеці-філії відбувся урок історії на тему «Сила нації – в її єдності», в якому взяли участь старшокласники міської ЗОШ №1, а також учасники АТО, вояки 128 гірсько-піхотної бригади – заступник командира дивізіону з озброєння майора Роман Шестак, командир ІІ батареї старший лейтенант Артем Приймак, старшина Алік Зевдій.
Ведучі  заходу – бібліотечні працівники Ольга Зевдій та Наталія Попович розповіли присутнім про День Соборності та формування Української держави, зазначаючи, що однією з головних сторінок нашої історії є боротьба українського народу за соборність своїх земель. Впродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож не дивно, що споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин  в одну державу. Того далекого зимового дня здійснилася віковічна мрія, якою жив і за яку боровся багатостраждальний народ, – вперше воєдино злилися відірвані одна від одної частини великої України – Західна та Східна. Ще не раз українські патріоти демонстрували прагнення до волі рідного народу. 22 січня 1973 року в Чорткові, що на Тернопільщині молоді українці вивісили жовто-блакитні прапори, а в цей же день 1978 року біля пам’ятника Шевченку в Каневі на знак протесту проти російської окупації спалив себе Олекса Гірник з Калуша. Та справжню єдність народу у боротьбі за державну незалежність показала Україна світові 22 січня 1990 року, утворивши «живий ланцюг» між Києвом та Львовом, коли тисячі українців взялися за руки, продемонструвавши, що Україна навіки єдина.
Надзвичайно актуально це сьогодні, коли знову ворог намагається зруйнувати наше єднання. Сьогодні українські вояки відстоюють незалежність і територіальну цілісність України на Сході, демонструючи високий професіоналізм, патріотизм та безмежну відданість Вітчизні. Сильна, єдина, Соборна Україна зможе себе захистити. Підтвердженням цьому став відео-ролик про бойовий шлях 128-ої гірсько-піхотної бригади. На жаль, не обійшлося без втрат. Виноградівщина завжди пам’ятатиме своїх героїв, які не повернулися з поля бою. Хвилиною мовчання присутні вшанували наших загиблих земляків, яким був присвячений черговий відеофільм.
Надзвичайно зацікавили та вразили присутніх розповіді про військові будні самих військовослужбовців, котрі щодня в непростих умовах під кулями і «Градами», ціною власних життів рятують мешканців Донбасу, захищають наш спокій. Особливо запам’ятався епізод, про те, як наші хлопці викрали танк з-під носа у ворога. В кожне слово школярі уважно вслухалися, сприймали серцем, пропускали через свої молоді душі та щиро вітали дарунок – жовто-блакитний стяг з підписами вояків.
У дарунок для гостей та всіх учасників заходу прозвучали дзвінкі колядки від учнів ДШМ ім. Б. Бартока (керівник Світлана Гнетило), яких присутні вітали гучними оплесками.
Любов ТОКАЧ