icon clock12.02.2016
icon eye25
Культура

На «Угочанській лозі» будемо фестивалити два дні

    У середу голови Виноградівської райдержадміністрації Михайло Русанюк та райради Віталій Любка провели перше засідання оргкомітету щодо підготовки проведення у Виноградові традиційного районного фестивалю виноградарів-виноробів «Угочанська лоза». Найперше Михайло Михайлович наголосив, що надалі цей оргкомітет очолюватимуть перші заступники керівників району Наталія Костелеба-Веремчук та Адальберт Сверенко. 

     – Торік через військові дії на сході країни жодні фестивалі не проводилися. Проте зараз ми маємо сконцентрувати всі свої знання та вміння, аби ХІ-ий фестиваль провести на високому рівні. Визначено дату – 8 травня. Особливістю цьогорічної «Угочанської лози» є те, що триватиме вона два дні. Незмінним залишається місце проведення – парк Перені, а також урочиста колона, що прямуватиму, як і завжди, з центру міста. У суботу для гостей організуємо екскурсію вузькоколійкою у Шаланки, де вони матимуть змогу познайомитися з ремеслом місцевих боднарів та оглянути виставку Міклоша Горонгозо,  із зупинкою в Олешнику. Цього ж дня у вже оновленому міському будинку культури відбудеться звітній концерт з нагоди 70-річчя дитячої школи мистецтв ім. Б. Бартока. Проводитимуться і спортивні змагання. А от у неділю головними героями фестивалю будуть саме виноградарі-винороби нашого району, серед яких, за традицією, визначатимемо переможців у різних номінаціях. Також вони матимуть змогу, як і зазвичай, реалізовувати «сонячний нектар». Свою автентичність та гостинність демонструватимуть і сільські двори. В окремій зоні народні умільці та художники виставлятимуть витвори мистецтва, а також проводитимуть майстер-класи, – сказав Михайло Русанюк. 
Аби фестиваль пройшов на якісно-високому рівні, допомогти в його організації запросили почесних гостей з обласного центру, котрі організували на території краю чимало фестивалів. Це – завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор та викладач вишу, фахівець у галузі туризму Олександр Коваль.
    – Якщо раніше на території краю проходив лише один винний фестиваль, то зараз вже відбулося їх аж 6: у Солотвині, Мукачеві, Тячеві, на Берегівщині, у Перечині та Ужгороді. Загалом в області офіційно зареєстровані 104 дегустаційні зали. Та оскільки у Виноградові фестиваль носить назву «Угочанська лоза», то й переважати на ньому мають винороби вашого району. Це – обов’язкова умова проведення. Адже фішкою Виноградівщини є той факт, що саме тут найбільша сортова виноградна зона. Тому доречно, аби виноградарі реалізовували саджанці лози, – запропонував Федір Шандор, а от Олександр Коваль основну увагу оргкомітету акцентував на туристичній складовій та рекламі фестивалю. 
     Члени оргкомітету дискутували щодо дня проведення, адже 8 травня весь світ вшановує пам’ять загиблих у другій Світовій війні. Проте плюсом обраної дати є те, що вона співпадає з Днем Європи. Тож вкрай доречною буде присутність на «Угочанській лозі» гостей із міст-побратимів з Євросоюсу – з Угорщини та  Румунії. Залучатимуть і волонтерів – студентів Виноградівського коледжу МДУ.  
Наталія КОБАЛЬ