icon clock15.01.2016
icon eye50
Культура

ВЕЧІР КОЛЯДОК У ТЕКОВІ

Різдвяні свята є одними із найулюбленіших в українському народі. Святкування Різдва в Україні здавна супроводжується співом колядок. Для розвитку цих різдвяних традицій громадська організація «Спільна громада» та сільський голова Микола Пенцкофер вирішили організувати свято колядок для мешканців сіл Теково, Гудя та їхніх гостей. Показати наші традиції його святкування, послухати українські та угорські колядки у виконанні дітей від дитячого садочка до шкільного віку, від підлітків до дорослих чоловіків та жінок, відчути себе однією громадою.
Ввечері, 9 січня, в центрі села Теково біля святково прибраної новорічної ялинки з символічними солом’яними овечками відбувся вечір колядок. Цього вечора, окрім великої кількості мешканців Текова та Гуді прибуло чимало гостей, зібралося доволі багато молоді і маленьких діточок. Розпочався вечір колядок різдвяними вітаннями голови села Миколи Пенцкофера, голови ГО «Спільна громада» Василя Бобоша та одного з організаторів свята – Павла Жупана.
Вчителі Теківської школи Діана Лідко та  Христина Ілляш продумали святковий сценарій та провели цей вечір  в  якості  ведучих,  підготувавши для цього свята дітей шкільного віку.
Пісенні композиції українською та угорськими мовами, виконані хоровими колективами, які взяли участь у вечорі колядок  були як доволі складними за  манерою виконання, так і простими, але усі вони викликали захоплення у присутніх. Гарячими оплесками глядачі вітали  маленьких акторів вертепу з Гуді, яких підготувала Юлія Пелешкей, гурт хлопців та дівчат з Успенського греко-католицького храму м. Виноградів, хоровий колектив жінок Теківської греко-католицької церкви. Дуже гарно підготовила свій масштабний виступ громада Теківської реформатської церкви під головуванням Оскара Ковчі. Колядували також свої різдвяні колядки для присутніх і чоловічі колективи Теківської греко-католицької та православної церков та інші учасники вечора, які виходили на сцену з вертепними дійствами і традиційними дійовими особами – Дідом, Царями, Звіздарями та переповідали історію народження Ісуса. Величезне захоплення викликало у присутніх професійне виконання декількох колядок вже відомого на місцевому рівні гурту колядників під керівництвом о. Івана Шетелі, в число яких входять і троє членів відомої виноградівської групи «ЧАЛАМАДА».
Стилізовану різдв’яну імпровізовану сцену для свята безкоштовно підготувала та оформила місцевий дизайнер публічних заходів Евеліна Пелешкей, а гарячий закарпатський глінтвейн для дорослих з свіжо піджареною домашньою ковбаскою, фрукти і цукерки для дітей організували члени ГО «Спільна громада» Степан та Павло Жупани. Запашний теплий пунш для дітей та гостей приготувала Наталка Жупан, а смачні гарячі чебуреки та тістові запіканки від Віри Пенцкофер зразу розходилися разом з глінтвейном. Активну участь в організації проведення свята взяли Магдалина та Слава Паньки, Володимир, Ірина та Анна Чейпеші, Василь Пенцкофер та Маріанна Бобош, Вікторія Гейруш та Андріана Олаг.
Закінченням вечора та інтригуючим сюрпризом для усіх присутніх став святковий феєрверк.
Рівень проведення і зацікавленість у                 подібних заходах мешканців наших сіл перевершив усі наші сподівання. Це додає нам наснаги на майбутнє.
Навіть попри прохолодну та сиру і безсніжну погоду настрій на вечорі панував святковий. І як тут не радіти?! Христос народився! Славімо його!
Василь Бобош,
голова ГО «Спільна громада»