icon clock31.08.2023
icon eye275
Оголошення

До відома населення!

Шановні споживачі!  Виноградівське ВУЖКГ  повідомляє, що з 01.10.2023 року вводиться  плата за абонентське обслуговування.

        Плата за абонентське обслуговування нараховується відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-УІІІ та постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами без обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» (зі змінами), внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2021 року № 928.

    Плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує  підприємству для відшкодування певних витрат, а саме:

  • витрати пов’язані з укладання договорів про надання комунальних послуг;
  • здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягнення плати за спожиті комунальні послуги (при наявності будинкового вузла комерційного обліку);
  • формування в електронному вигляді облікової бази даних абонентів, ведення оперативного обліку та звітності, ведення розрахунків за спожиті комунальні послуги;
  • друк та доставка рахунків;
  • зняття показників приладів обліку усіх систем і калібрів, установлених на водопровідній мережі та внесення відповідної інформації до електронної бази.

         Звертаємо Вашу увагу, що з 01 жовтня 2022 року коли був прийнятий тариф на централізоване водопостачання та водовідведення, витрати на збут були виключені із тарифу. Витрати на збут завжди були закладені в тарифі, однак після змін у законодавстві  ці витрати виведені в окремий платіж з назвою «плата за абонентське обслуговування».

      Виноградівське ВУЖКГ  оприлюднило на сайті ВУЖКГ та сайті міської ради публічний договір приєднання з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на основі типового договору, з врахуванням нарахування плати за абонентське обслуговування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 року № 690 (в редакції постанови КМУ від 20.02.2022 року № 85) «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

       Договори набирають чинності з 01.10.2023 року.

Плата за абонентське  обслуговування  застосовується  підприємством до  споживачів:

  • для багатоквартирних будинків;
  • для індивідуальних (садибних) житлових будинків (приватний сектор);
  • для юридичних осіб та бюджетних установ.

З споживачами укладені індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (у варіанті публічних договорів приєднання або у паперовому варіанті). Без врахування витрат на обслуговування та заміну комерційних приладів обліку води плата за абонентське обслуговування в грн/ з ПДВ становитиме:

  • при наявності централізованого водопостачання – 12,86 грн. в місяць на одного абонентна;
  • при наявності централізованого водовідведення – 17,89 грн. в місяць на одного абонента;
  • разом при наявності централізованого водопостачання та водовідведення –  30,75 грн.

     При цьому звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку,що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у приватних будинках (приміщеннях) та у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку (квартирні лічильники води) не включатимуться до складу плати за абонентське обслуговування.

    Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому не затверджується органом місцевого самоврядування.  Постановою КМУ № 808 від 21.08.2019 р. «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами», держава регулює її граничний рівень, який становить:

з 01 грудня 2022 року по 30 червня 2023 року (2589*2,58*2*0,15*0,019=38,07 грн. з ПДВ);

   – централізоване водопостачання – 38,07грн. з ПДВ;

    – централізоване водовідведення – 38,07грн. з ПДВ;

де : 2589 грн.  – законодавчо встановлений на відповідну дату розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, гривень;

2,58 – середній кількісний склад домогосподарства;

2  – коефіцієнт дохідності домогосподарства для розрахунку плати за абонентське обслуговування, що становить два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць;

0,15 – коефіцієнт середнього по Україні розміру витрат домогосподарств на оплату житлово-комунальних послуг;

0,019 – для виконавців послуг з постачання теплової енергії та/або гарячої води, з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення;

    Відповідно до законодавства України  розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс.

      Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент не користувався водою, то  рахунок за неї прийде з нульовим показником, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі виділяється в окрему графу. Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі та спожитої води.

      Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Кошти сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.  

      На плату за абонентське обслуговування надаються пільги та субсидії. Неоплата абонентського обслуговування і, як наслідок  утворення боргу, може призвести до відмови в призначенні субсидії.  Крім того, згідно чинного законодавства, передбачена можливість припинення надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення споживачам.

 

           Начальник Виноградівського ВУЖКГ                                 Михайло БІЛИНЕЦЬ