Здавалося б, ще так недавно ми писали, що у Виноградові у кафе-паб «Старе місто» створено «Школу юних кухарів» і плекають тут кулінарні таланти. А нещодавно вони святкували перший день народження. На річницю запросили головних героїв незвичних занять – хлопчиків та дівчаток віком від 4 рочків і старше. Свято було феєричним, веселим та … смачним.
Азарту та енергії діткам не бракує, а коли ще й цікаві конкурси та розваги з ними проводять, радощів немає меж. Даяна Оравець зуміла згуртувати довкола себе невгамовну дітвору. Вони бігали, скакали, ловили мильні бульбашки та влаштовували з надувними «ковбасками» справжні бої, у яких не було переможців та переможених, бо кожен отримав у подарунок жирафа, собачку чи квіточку, які їм із тих же «ковбасок» майстерно скрутила Даяна.
Тільки-но, почувши команду «до роботи», малі бешкетники одразу змінили грайливий настрій на серйозний. Одягнувши кухарські шапочки та фартушки, вони одразу згадали перше правило кухні: «Перед будь-якою роботою мити ручки з милом». Відтак, розділившись на дві команди – червоних і жовтих, хлопчики та дівчатка приступили до роботи. Вони по черзі розкачували тісто для піци, намащували соус та рівномірно присипали начинку… Все це під пильним наглядом піцейоли Романа Орябка, який на завершення процесу керівникам обох команд Анжеліці Змикало та Оксані Варцабі констатував: «Потрудилися юні кухарі «на відмінно». Та й справді, дві величезні піци в них вдалися смачні та ароматні. І, як вже тут повелося, за традицією, всі маленькі кухарі отримали дипломи. На завершення дня народження, як і годиться, був святковий торт.
Позаяк «Школа юних кухарів» існує саме завдяки хлопчикам та дівчаткам, не могла не запитати їх та матусь, що прийшли з ними, що їм тут довподоби і до смаку. Тож, коментарі:
Назар Кміть, 5 років: «Я люблю готувати різні страви і вдома з мамою, і в школі кухариків. Тут мені найбільше сподобалося вирізати і пекти для мами та тата сердечка. Це печиво було дуже смачне».
Іван Баник, 9 років: «Моє улюблене заняття – відвідувати «Школу юних кухарів». Я вперше тут був на дні народження моєї сестрички Евелінки. Тож тепер, коли буде змога, залюбки буду відвідувати заняття. Тоді, як і тепер, ми готували мою улюблену страву –піцу. Я і вдома мамі трошки допомагаю куховарити». Його сестричка 7-річна Евелінка похвалилася, що в них вже навіть є дипломи з цієї незвичної школи.
Софійці Труханівській скоро виповниться 9 років і вона на святі гість: «Я з Івано-Франківська приїхала до бабусі в гості. Вдома люблю мамі допомагати на кухні, тому моя бабуся привела мене сьогодні у «Школу юних кухарів». Мені тут дуже сподобалося. Коли поїду додому, всім розкажу, яка у Виноградові є чудова школа».
Ольга Шемет привела на свято 4-річну донечку Вероніку: «До тепер моя дочка була на кулінарних заняттях тільки один раз і їй дуже сподобалося. Тепер будемо сюди навідуватися частенько».
Анжеліка Федьо, мама 4-річної Аріші: «Ми часто навідуємось у «Старе місто». Особливо восени, коли надворі погана погода, тут затишно, приміщення гарно і естетично оформлено. Дітки весело відпочивають, а доки вони протягом 2 годин зайняті, мами також мають змогу відпочити. Донечка приходить сюди із подружкою, та вона вже має нових друзів по кухарику. Вона дуже любить готувати та їсти піцу. Також випікали тістечка та булочки. Анжеліка Михайлівна завжди знає, як їх зацікавити, тож, для випічки з тіста вони виліплюють оригінальні форми. Вдома також печемо піцу і дочка сама розкачує тісто, присипає начинку – свої улюблені інгредієнти. Для дітей, особливо дівчаток, «Школа юних кухарів» дуже корисна та повчальна. Ми будемо приходити сюди завжди».
Сама ж ініціаторка створення «Школи юних кухарів», адміністратор «Старого міста» Світлана Змикало на завершення свята констатувала: «Протягом цього року ми плідно потрудилися і «випустили» кілька сотень юних кухариків віком від 4 до 12 років. найбільшою нагородою для нас є ситі та щасливі діти».
Наталія Кобаль