Африканська чума свиней (АЧС) – контагіозна вірусна геморагічна хвороба свиней, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, омертвінням тканин і крововиливами в різних внутрішніх органах та високою смертністю. Смертність при АЧС складає – майже 100%. Це одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств. Останні спалахи АЧС зареєстровано у Полтавській, Рівненській, Закарпатській (в дикій фауні біля с. Берегуйфалу, Берегівського району) та Одеській областях. На даний час Виноградівський район є благополучним щодо африканської чуми свиней.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)?
Що АЧС не становить небезпеки для людини.
Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 6 місяців, солонині – до 1 року).
Що холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Що, виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити Виноградівську районну державну лікарню ветеринарної медицини (тел. (095)-330-63-90, (097)-967-07-80) та вжити заходів щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Для запобігання АЧС власникам свиногосподарств рекомендується: встановити суцільну огорожу навколо свиноферм, провести дератизацію (боротьба із гризунами) та відлякувати птахів; унеможливити доступ на територію ферм бродячих тварин та сторонніх осіб, сторожові собаки мають бути зареєстровані, з відповідними відмітками в паспорті про щеплення проти сказу, обробки проти гельмінтів та постійно знаходитися лише на території господарства; налагодити роботу дезбар’єрів та ветсанпропускників, при вході в приміщення (секцію, блок, кормоцех) облаштувати дезкилимки/дезванночки зволожені дезрозчином; співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в домогосподарствах; контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом господарства та заборонити приносити продукти тваринного походження на територію господарства. Вхід у виробничу зону свиногосподарства, дозволяти лише через ветсанпропускник, а в’їзд/виїзд транспорту – через постійно діючий дезбар’єр (дезінфекційний блок). На ветсанпропускнику запровадити журнали: виходу на роботу спеціалістів, відвідування сторонніми особами, руху та проведення дезінфекції транспорту, приготування дезрозчинів та заправки дезбар’єрів, прання та дезінфекції спецодягу. Всі інші входи у виробничу зону тримати закритими. Звести до мінімуму виробничі контакти та пересування персоналу між виробничими дільницями на території господарства (закріпивши персонал за відповідною виробничою ділянкою). Забезпечити обслуговуючий персонал подвійним комплектом спецодягу та спецвзуття. Промаркувати та закріпити обладнання, інвентар, спецодяг, взуття та інші предмети догляду, за виробничими ділянками, без права передачі цих предметів на іншу ділянку без попереднього знезараження. Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні закріпити внутрішньогосподарський транспорт та розділити транспортні шляхи на території господарства, уникаючи їх перетинання на «чисті» (підвезення кормів, свиней) та «брудні» (вивезення гною, загиблих свиней, відходів забою). Свиней, що підлягають вимушеному забою, перевозять на забійно-санітарний пункт (забійну площадку) спеціальним транспортом, що виключає витоки біоматеріалу. Відвантаження свиней з господарства проводити з рамп за межами господарства. Мати постійний запас дезінфікуючих засобів. Згодовувати свиням лише знезаражені корми.
Керівники господарств несуть адміністративну (ст. 107 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну (ст. 251 Кримінального Кодексу України) відповідальність за недотримання ветеринарно-санітарних правил при вирощуванні та обігу свиней.
Пам’ятайте: при підозрі на АЧС, сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!
Степан БАРЗУЛ,
в. о. начальника управління Держпродспоживслужби у Виноградівському районі