icon clock21.07.2016
icon eye80
Новини Фото

Олег Більда популяризує серед молоді спорт та здоровий спосіб життя

Депутат міської ради, керівник громадської організації «Молодіжний рух Виноградова» Олег Більда відноситься до тієї когорти молодих політиків, котрі прагнуть постійного креативного осучаснення та ноу-хау. На минулих виборах він балотувався паралельно і на посаду міського голови. Проте, як каже сам: «Тут молодість трохи поступилася досвіду». Наш діалог з гостем редакції видався доволі конструктивним та цікавим. Основною його темою став спорт, що продукує змістовний відпочинок молоді та підростаючого покоління і здоровий спосіб життя.

– Олеже Сергійовичу, Ви – нова людина на політичному олімпі міста, тож доречно розпочати нашу бесіду з біографічної довідки
– Народився я у Виноградові 1984 року. У 5 років батьки-підприємці записали мене на секцію з настільного тенісу. Із 7 років я вже захищав Закарпаття на різних Всеукраїнських змаганнях і був абсолютним чемпіоном, входив у десятку кращих і грав за збірну України. В 11 років став кандидатом у майстри спорту з настільного тенісу. Паралельно грав за збірну району у футболу, баскетбол. 5 років тому два роки поспіль вигравав чемпіонати області з більярду і виступав за збірну Закарпаття на Всеукраїнських змаганнях. Та коли у 19 років отримав травму коліна, тож про великі досягнення думати вже було зась.  
Хоч мій батько з Києва, а мама з Львівщини (дідусів-інженерів свого часу направили у Виноградів на роботу), мене віддали в угорськомовну міську ЗОШ №3. У Закарпатському держуніверситеті здобув фах юриста. Працюю в Апеляційному суді Закарпатської області. Одружений, маю синочка Давида, котрому рік і чотири місяці.
– У міські депутати ви йшли першим номером  від «Єдиного Центру». Чому саме цій політичній партії віддали перевагу?
– На вибори в міську раду наша команда молодих людей, котрі на жодних виборах ще ніде не балотувалися, йшли від «Єдиного центру», не будучи при цьому партійними. Ми спілкувалися з багатьма політичними силами. Та при зустрічі з Іваном Балогою ми побачили, що він реально прислуховується до нашої думки. У середині партії є демократія, так як нам ніколи ніхто не нав’язував свої думки. Нема «ручного управління», як в інших партіях, кожен має право демонструвати своє волевиявлення. Найбільше до душі було те, що нам дали змогу повністю формувати список кандидатів у депутати міськради. Якщо інші партії давали по 7-8 місць, ЄЦ – повністю всі 26. На жаль, не всі члени нашої команди пройшли, так само як і в Демальянсі були перспективні молоді кандидати, такі як Мілан Чейпеш та Валерій Нечаєв. Проте, депутатський корпус міськради значно помолодшав, бо є нові молоді обличчя і в інших політичних силах. Це радує.
Щодо депутатської діяльності, та у міській раді «Єдиний центр» у меншості, проте ми вносимо свої пропозиції щодо розвитку міста і колеги з різних політичних сил нас підтримують. Багато з них ми вже втілили у життя. Загальна атмосфера в депутатському корпусі міськради непогана.
– Які основні задачі ставите перед собою як депутат міськради?
– Усе своє життя займаюсь спортом, тому й основний акцент ставлю на популяризацію спорту та здорового способу життя. Прагну не лише підтримувати функціонуючі види спорту, а й відновити ті, що занепали з радянських часів і започаткувати нові спортивні секції. Молодь треба скеровувати в правильне русло, забрати їх з вулиць та кафе, де, на жаль, є алкоголізм і наркоманія, і «переселити» у спортзали. Є в спорті і проблеми і з недостатньою кількістю спортінвентарю: неприпустимо, коли у баскетбольній дитячій секції на понад 20 дітей 3-4 м’ячі. Власними зусиллями  ми закупили і привезли їм м’ячі.  У міській раді на «Програму розвитку спорту» виділено 50 тис. грн.. на аматорський міні-футбол, волейбол і баскетбол. Відрадно, що популяризацію спорту підтримує міська та районна влада. Підтвердженням цього є організовані нещодавно «Свято спорту» та «День молоді» із різноманітними спортивними змаганнями.
– Щодо вашого виборчого округу: з якими проблемними питаннями стикаєтесь?
– Мій округ №16 охоплює вулиці Борканюка, Станційну, Горького, Студентську. Найперше, що я зробив, ставши депутатом – зайшов у кожне подвір’я і познайомився з людьми. Кожні вихідні у мене є прийомними, та виборці мають мій номер телефону і можуть мені будь-коли телефонувати. Найчастіше звертаються до мене роми і не лише з фінансовими проблемами, а й через часті сварки із сусідами, то ж я вимушений йти і на місці вивчати їх суть. Та найбільша тут проблема – на вулицях Станційна та частково Горького – нема води. Аби її вирішити, потрібні чималі кошти, які не всі спроможні оплатити. Сподіваюся, що, об’єднавши зусилля вуличного кооперативу та бюджету міськради, ми все ж зробимо належну систему водопостачання і для мене це буде найбільшим досягненням.
– Громадська організація «Молодіжний рух Виноградова» заснована нещодавно, проте є доволі активною та популярною.
– Так, офіційно ми зареєстрували свою організацію кілька місяців тому. Я є головою, а Віктор Нагорняк – заступником. Проте у нас нема управлінської системи чи лідерів, бо всі ми разом однаково дбаємо про краще майбутнє заради наших дітей. Згуртувались у дружну групу задля покращення міста та району вцілому вже давно. Так, окрім організації нещодавніх свят за забезпечення спортивних шкіл інвентарем, про що ми вже говорили, вагому увагу приділяємо і чистоті довкілля. Так, торік і цьогоріч ми організовували масові акції «Чистий берег Тиси», «Зроби чистим Канків», вирубували борщівник вздовж придорожньої смуги у напрямку Дротинців, вирубуємо біля Тиси чагарники тощо. Щоразу збирається 50-80 молодих людей і ми завжди раді бачити нові обличчя і не лише молодих людей, а всіх тих, хто прогне покращення. Переконаний, якщо молоді люди хоч один день поприбирають побутові відходи на березі річки чи в лісі, прийшовши сюди відпочивати, вони вже ніколи не залишать за собою бруд. До чистоти і порядку привчатимуть і своїх дітей та робитимуть зауваження іншим, хто захаращує довкілля.   
Розмовляла Наталія Кобаль