icon clock12.05.2016
icon eye27
Новини Фото

Читачі питали про субсидії

Останнім часом до редакції почастішали телефонні дзвінки наших читачів, які задають питання стосовно субсидій. Люди цікавляться: «Що робити тим, у кого невикористані куби газу? Чи, бува, не зменшать через це субсидію в наступному році? Чи потрібно звертатися за перерахунком субсидії в зв’язку зі зміною тарифів?». Ці та інші запитання районний часопис переадресував начальнику відділу соціальних допомог та компенсацій управління соціального захисту населення РДА Оксані ТІЛЬНЯК. Отже, подаємо коментар компетентного фахівця:

– Згідно Постанови Кабінету міністрів України, яка діє на сьогодні стосовно порядку призначення і надання населенню субсидій, громадяни, яким призначена субсидія на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг. Але у разі, коли вартість фактично використаних послуг менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цих послуг, громадяни сплачують тільки за її фактичну вартість. Сума субсидії, яку було переказано на рахунки одержувачів субсидій для оплати їх вартості у розмірі соціальних нормативів, які не використані домогосподарством внаслідок економії споживання послуг зараховується як оплата послуг, в тому числі обов’язкової частки платежу на наступний розрахунковий період.

Люди питають, чи не зменшать через невикористані куби газу субсидію в наступному році?
Відповідь – ні. При наступному призначенні субсидія не зменшується, бо надається вона незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг (приміром, кубів газу), а розраховується, виходячи з об’ємів соціальної норми споживання, що встановлені Кабміном і затверджені на даний час. Зрештою, фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період. Адже вона розраховується виключно на основі соціальних норм споживання. Якщо ж не використаєте весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією.

Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати  їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах (йдеться, зауважте, про гроші). Тобто, суму зекономленої субсидії можна перенести на розрахунок за послуги в літній період. У разі ж зміни цін або вартості тарифів перерахунки ми проводимо автоматично всім одержувачам субсидій – задля цього людям звертатися до нас не потрібно, вартує тільки зайти за повідомленням.

Після закінчення терміну отримання субсидії управлінням соціального захисту населення самостійно здійснюються розрахунки субсидій на наступний календарний рік для кожного домогосподарства. Інформацію, яка необхідна нам для призначення субсидій, ми отримуємо самостійно – даємо запити в організації надавачів послуг. Людей, в яких є вказані номери телефонів, просимо повідомити, чи не змінився в них склад сім’ї, хоча  в кожному повідомленні про призначення субсидій, яке ми надаємо, вказано, що в разі певних змін (скажімо, складу сім’ї чи джерел доходу або ж здійсненні покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень) громадяни протягом місяця самостійно повинні нас про це повідомити. Після збору необхідної інформації ми впродовж 10-ти днів без звернення громадян приймаємо рішення про призначення субсидій на наступний календарний рік. Тобто, звертатися повторно людям для цього не потрібно – їм залишається тільки прийти до управління соціального захисту населення за повідомленням. Ми, на жаль, не маємо можливості розіслати їх за адресами. Адже одержувачів субсидій наразі близько 10-ти тисяч.

На даний час ми здійснили перерахунки в зв’язку із закінченням опалювального періоду, який закінчився 15 квітня. Виготовлені повідомлення, в яких зазначено норми споживання за квітень і обов’язкову плату. На кожну сільську раду, де є уповноважена особа, ми передали їх, тому жителі сіл можуть до них. До нас же, аби отримати повідомлення з перерахунками субсидій за квітень, бажано звернутися жителям міста. В травні ж ми проводитимемо перерахунки на всіх одержувачів субсидій вже на літній період (без врахування опалення). Так само будемо виготовляти повідомлення для всіх громадян, які отримують їх. Тому й просимо в кінці травня – на початку червня звернутися за ними до управління соціального захисту населення, а жителям сільських населених пунктів – до уповноваженої особи.
Ганна КОБАЛЬ