ЧЕРВОНІ ПОЛУНИЦІ ЦЬОГО РОКУ ДОРОГІ

Поблизу Підвиноградова облаштовують гуртожиток на 50 чоловік, ставлять ліжка, запускають їдальню для заїжджої бригади – все як у старі добрі колгоспні часи. У контексті кліматичних аномалій починається полуничний сезон на Закарпатті. Щодо погоди, а то й клімату в цілому, то минулорічні погодні обставини вплинули на певне скорочення ягідних площ на Виноградівщині. Деякі господарі рішуче переорали свої плантації, оскільки через вкрай несприятливі умови зазнавали серйозних втрат. Якщо ще перед ягідним сезоном фахівці передбачали збільшення плантацій на Виноградівщині до 3 з половиною тисяч гектарів, то сьогодні вони констатують зворотній процес. Але за всіх негативних обставин, вважає відомий агроном Василь Яцканич, кількість засаджених полуницею площ все одно становить більше півтора тисячі гектарів. Причому географія ягідних полів за десятки років змінилася до невпізнанності. Якщо раніше центрами ягідництва вважалися села Хижа, Клинова Гора, Широке, Букове, то сьогодні цей перелік доповнився такими селами як Пийтерфолво, Олешник, Вербовець, Теково… Але найбільшим виробником полуниці стало місто. Ягідними рядами заповнені як великі пайові ділянки, так і особисті городи біля будинків. Як на масштаби району, півтора тисячі гектарів теж немало. Адже з цієї площі район може видати «на гора» щонайменше 20 тисяч тонн ягід. За нинішніх високих цін на солодкі вітаміни, район може отримати багатомільйонні суми доходів.
На Виноградівському гуртовому ринку за кілограм ягід правлять 65-70 гривень. Основними покупцями є оптовики. Завдяки тому, що закарпатські ягоди достигають на два тижні раніше, вони легко конкурують із можливостями центральних областей України. Цьогорічну пристойну ціну в першу чергу визначала холодна погода і, зокрема, щонайменше 4 хвилі приморозків, які «пройшлися» ягідними плантаціями, забравши з деяких площ по 30 відостків очікуваного врожаю. Мало ягід – високі ціни. Вони й надалі падатимуть неохоче, тому що в інших областях України теж обставини несприятливі. Про це свідчать публікації в газетах і на сайтах інтернет-видань. Наприклад, як повідомляють аналітики оптово-роздрібного підприємства «Шувар», виробники в 2020 р. зберуть один з найгірших за останні 5 років урожай полуниці. Навіть після незначного зниження цін вартість ягоди все одно значно вища, ніж в попередні роки. Через відсутність сонця, ягода дуже погано визріває в господарствах. До того ж сезон української полуниці-2020 розпочався на тиждень пізніше, ніж рік тому – в перших числах травня.

Відроджує ретро-сорт Зенга Зенгана

У міру можливостей закарпатські фермери намагаються захистити існуючий урожай від хвороб, викликаних дощами й холодом. Для захисту рослин у районі існує ціла мережа торгових точок, яка заберезпечує всі необхідні препарати. Крім того, більшість виробників орієнтуються на сучасні гібридні сорти, які мають свої комерційні переваги – привабливо красивий вигляд, достатню опірність, здатність витримати транспортування на великі відстані. Хоча, поряд з цим, вони позбавлені тих якостей, якими володіють деякі традиційні сорти. Саме тому виноградівський спеціаліст-аграрник Василь Яцканич вирішив відродити популярний сорт Зенга Зенгана. Він був розроблений у Німеччині в 1954 році, а з часом потрапив і на поля СРСР, в тому числі й України. Зенга Зенгана – улюблений сорт колгоспного минулого – полуниці мають привабливий колір, виразний солодкий з кислинкою смак, розкішний аромат. На відміну від сучасних («гумійових») гібридів, Зенга Зенгана делікатніший при транспортуванні, тому його намагаються реалізувати перевізникам, коли полуниці тільки починають жовтіти. Саме завдяки традиційним сортам чимало закарпатських сіл розбагатіли, повністю попрощалися з критими соломою хатками, а на їх місці виросли добротні котеджі.
І ось ретро-сорт Зенга Зенгана було посаджено на базі ТОВ «Райдуга» у Підвиноградові площею 2 гектари. Безпосередні господарські справи тут вирішує аграрник Іван Голубка, який має чималий досвід у вирощуванні сільгоспкультур. Так от, перш ніж запускати ягідний проект із Зенга Зенгана, у сільгосппідприємстві добре підготувалися, щоб не лише виростити врожай, але й реалізувати його в повному обсязі. Зенга Зенгана, завдяки своїм виразним смаковим якостям, найбільше підходить для консервованої продукції, для глибокої заморозки, для йогуртів. Підприємство, яке займається переробкою, знаходиться в сусідньому Хусті і давно готове співпрацювати з ТОВ «Райдуга». Є й відповідні домовленості.

Робочих рук на полі вистачає

Карантин досі стримує міграційні трудові процеси – українці поки що залишаються вдома і при цьому вони із задоволенням готові попрацювати на українських «плантаторів». У тому ж Підвиноградові, як було сказано на початку, підготовлено приміщення для тимчасового проживання бригади чисельністю 50 чоловік. На місці проживання обладнано кухню, душові кабінки, туалети. 7 туалетів поставлено і в полі. І поряд з ними 7 умивальників, щоб вмивати руки. Основу збирачів складають мешканці гірських районів, де з працевлаштуванням зараз не дуже. Зокрема у Підвиноградів приїхали люди з Липчі, Кошельова, Горінчева. Підраховано, що їх перебування на місці, харчування обійдуться значно дешевше, аніж кожного дня підвозити працівників. Оплата становить 6 гривень за 10 кілограмів зірваних полуниць.
Цього року проблем із трудовими ресурсами не передбачається і в інших фермерів та підприємців, вважає Василь Михайлович. У цьому відношенні пандемія полегшила життя роботодавцям.

Василь Горват