icon clock10.02.2022
icon eye49
Фото Цікаве

Вечір-реквієм пам’яті Кузьми Скрябіна «Ти з нами»

З нагоди сьомої річниці з дня трагічної загибелі фронтмена відомої української групи «Скрябін» у Виноградівському міському будинку культури відбувся вечір-реквієм пам’яті Кузьми Скрябіна «Ти з нами»…
Усе в ньому вражало: не боявся нікого, мав свій тверезий погляд на життя, вмів виразно точно і влучно висловлювати найпотаємніші свої думки. Найактивніший період в його житті припав на 1989-2015 роки. Співак, музикант, що вміло грав на клавішних інструментах, успішний ведучий телепроектів «Шанс» та програми «Шиканемо», яку з Наталією Могилевською успішно вели на протязі десяти років. Знаний у світі як продюсер, диктор радіопередач, медик і стоматолог, поет-пісняр і композитор, працював у різних жанрах: панк-рок, техно, пост-панк, інді, готик-рок, альтернативний рок та сінті-поп. Найуспішнішим його псевдонімом стало ім’я Кузьма. За заслуги перед народом удостоєний звання «Героя України» (посмертно), Заслуженого артиста Автономної республіки Крим.
Народився 17 серпня 1968 року у місті Самборі Львівської області. Мати Ольга Михайлівна працювала в дитячій музичній школі. Будучи студенткою Дрогобицького педагогічного інституту, поїздила по селах Львівщини. Від місцевих старожилів роками записувала народні пісні, прислів’я, приказки, багаті на людську видумку обрядові дійства. Зі своїми вихованцями створила дитячий колектив, з яким роками успішно працювала. Саме їй у 2012-му син присвятив пісню «Мам», яка набула шаленої популярності у слухачів після того, як Кузьма її виконав зі своєю донечкою Марією-Барбарою.
Батько Віктор Кузьмич працював інженером на хімзаводі. Після поїздки в Литву у 1990-их і відвідин Вільнюських музеїв самобутнього мистецтва народів Калева, батьки захопилися виготовленням розписних глиняних дзвіночків. Це допомогло родині пережити важкі роки економічної скрути.

Кузьма був єдиною в сім’ї дитиною. Свої дитячі і шкільні роки він провів у Новояворівську. Успішно закінчив музичну школу по класу фортепіано. У ці роки він створив свою першу панк-групу, яка успішно грала і співала на шкільних дискотеках. На прохання батьків поступив до Львівського медичного університету імені Данила Галицького і вивчився на лікаря-стоматолога. Однак ця робота ніскільки не приваблювала його. Він твердо вирішив пов’язати своє життя з музикою. На одному з вечорів знайомиться з молодою художницею Світланою Бабійчук. У 1994-му вони одружуються. Через три роки, 14 вересня 1997-го, у молодої пари народжується донечка. На честь польської акторки Барбари Брильської її назвали Марія-Барбара. В ці роки молода сім’я багато подорожує. Андрій Кузьменко знаходить час і для занять спортом і досягає певних успіхів: стає майстром спорту по біатлону.
Протягом десяти років разом із співачкою Наталією Могилевською веде програму «Шанс» і проект «Шиканемо». Одночасно працює ведучим телеканалу «Інтер». За концертні виступи в передвиборній компанії Віктора Януковича потрапив під громадський осуд. У 2006-му видає книгу автобіографічного характеру «Я, Перемога, Берлін»… В 2009-му – створює групу «Пающие трусы», підтримує і виводить на орбіту популярності маловідому тоді ще групу «Дзідзьо». Стає членом журі популярної літературної премії «Книга року Бі-Бі-Сі».
Коли на Сході України розпочалася неоголошена війна, Кузьма Скрябін всіляко допомагав військовим.
Після успішного концерту у Кривому Розі, наступного ранку, 2 лютого 2015-го моросив дощ. Однак Андрій Вікторович наважився виїхати з міста. Неподалік села Лозоватка Криворіжського району Дніпропетровської області, на 86-му кілометрі траси Кривий Ріг – Запоріжжя, його легковик «Toyota Sequcia» розвернуло і він опинився на зустрічній смузі, де зіткнувся з молоковозом ГАЗ-53. Кузьма загинув на місці.

Відспівали його у Преображенській церкві міста Львова. Поховали 5 лютого в родинному склепі на кладовищі в Брюховичах…
У залі прожектори вихоплюють портрет Кузьми Скрябіна. Концертну програму розпочала Евеліна Міца, яка виконала номер «Ти ще відкриєш очі». На екрані мати співака розглядає старі фотографії. Її скупа розповідь допов-нюється співом Світлани Фельцан. Хореографічний колектив «Галактика» відтворив композицію «Місця щасливих людей». Вокальний ансамбль студії «New Art» співає авторську пісню «Люди, як кораблі». Викладач Виноградівської мистецької школи Мар’яна Світельські виконала фортепіанний твір, присвячений пам’яті Андрія Вікторовича Кузьменка – Кузьми Скрябіна. Дуже виразну, пластичну і красномовну пантоміму «Мовчати» вдало відтворив Володимир Корпош. Тепло зустріли присутні на концерті пісню «Спи собі сама», яку заспівав Віталій Бандрівський. Але найбільш зворушила присутніх пісня «Мам» у виконанні вокального ансамблю студії «New Art». Затим на сцену виходять 16 учасниць хореографічного колективу цієї студії з «Танцем пінгвінів». Завершенням виступів став номер «Сам собі країна»…
Кілька слів про те як в Україні вшановується пам’ять Кузьми Скрябіна. На місці його загибелі, поблизу Лозоватки, встановлений пам’ятний знак. В Одесі, на Військовому узвозі – дошка на честь його пам’яті. Його ім’я присвоєно астероїду 291923 Kuzmaskryabin. На львівському марафоні вручали медалі з портретом Кузьми. На будинку Управління Державної прикордонної служби на його честь встановлено знак, як подяку за тривалу допомогу прикордонникам. У Хмельницькому з’явився сквер імені Кузьми Скрябіна (2017 рік) та мурал на стіні з портретом провідного українського музиканта, що у сквері, названому його ім’ям, який встановили напередодні урочистого відкриття фестивалю «Respublica»…

Марія Конкіна