Розірви коло

Під такою назвою у великому залі засідань будинку влади днями відбувся «круглий стіл» у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» за участі керівництва району, представників соціальних служб, освіти, правоохоронних органів тощо. Учасники «круглого столу» проаналізували роботу в районі по запобіганню та протидії насильству в сім’ї і торгівлі людьми та намітили ряд заходів щодо покращення профілактичної роботи з попередження насильства в сім’ї.
«Безумовно, проблема насильства в сім’ї є гострою для нашої країни та Виноградівщини зокрема. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Важливим кроком у напрямку запобігання цьому негативному явищу можна вважати прийняття Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», що свідчить про визнання державою цієї проблеми, винесення її з розряду окремої проблеми родини на державний рівень. З 25 листопада по 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства», в рамках якої структурними підрозділами, відповідальними за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї із залученням представників правоохоронних органів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тощо проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї. Ми також приєдналися до акції і нинішній «круглий стіл», а також конкурс дитячих малюнків приурочили даній проблемі», – наголосив голова Виноградівської райдержадміністрації Ігор Вантюх.
Заступник голови РДА Єва Данич ознайомила з порядком роботи «круглого столу», зазначаючи, що мета зібрання – скоординувати роботу служб, установ та організацій району щодо покращення профілактичної роботи з попередження та профілактики насильства в сім’ї.
Як зазначила начальник управління соціального захисту населення Уляна Курташ, міжнародна акція «16 днів проти насильства» ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадськості до захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві. Дати проведення акції є символічними, адже створюють своєрідний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період охоплює наступні важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією; 10 грудня –Міжнародний день прав людини.
Про профілактику насильства стосовно дітей вела мову директор КУ «Виноградівський районний інклюзивно-ресурсний центр №1» Світлана Тодавчич, котра сказала, що в районі є 90 практичних психологів і соціальних педагогів, які безпосередньо контактують з дітьми, що постраждали від насильства, виявляють форми насильства, працюють із батьками, котрі, на жаль, і є першоджерелом виникнення цього явища, адже агресивна поведінка, яка виникає в наших дітях, йде з сім’ї.
В. о. начальника служби у справах дітей Мар’яна Палінчак розповіла про роботу з дітьми, які зазнали домашнього насильства. Про супровід сімей, які опинилися у складних сімейних обставинах інформувала в. о. директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Клим.
У виступі начальника відділу освіти РДА Терезії Тодавчич мова йшла про булінг у шкільному середовищі, його форми, та відповідальність за булінг. Вона зазначила, що вперше в українському законодавстві визнано юридично поняття булінгу та передбачено відповідальність не тільки за вчинення, а й за приховування випадків цькування. Закон вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Так, вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20-ти до 40-ка годин. Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено штраф від 1700 до 3400 грн. або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до ухваленого закону, становить від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти.
Інформуючи про стан роботи сектору превенції Виноградівського ВП щодо домашнього насильства, заступник начальника сектору превенції Виноградівського відділення поліції Берегівського ВП ГУНП в Закарпатській області Юрій Бак наголосив, що працівниками поліції приділяється особлива увага організації роботи щодо профілактики злочинів, які скоюються на грунті сімейно-побутових відносин та виконанню вимог закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Але, на жаль, кількість випадків щодо насильства в сім’ї в порівнянні з минулим роком збільшилася. Зокрема, протягом 11 місяців поточного року до відділення поліції надійшло 600 повідомлень щодо домашнього насильства, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. їх було 134. Станом на перше грудня складено 292 протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 173-2 КУпАП (у 2019 р. – 117 протоколів). Працівниками сектору превенції винесено 16 тимчасових заборонних приписів щодо осіб, які скоїли домашнє насильство (у 2019 р. – 17). На обліках Виноградівського ВП знаходиться 276 осіб, які скоїли домашнє насильство. Порівнюючи цифри бачимо, що проблема дуже серйозна і потребує ще більш злагодженої роботи.
«16 днів проти насильства» – це акція, яка привертає увагу до тих проблем, які існують не лише в Україні, а й у всьому світі. Ми також долучаємо до акції, проводимо відповідну інформаційну роботу щодо роз’яснення нормативних документів, які регламентують і захищають права людей. 10 грудня районна бібліотека в рамках «Клубу документального кіно» запланувала показ документального фільму про права людини. Через карантинні обмеження проводимо їх для невеликої кількості осіб», – розповіла директор Виноградівської РБС Катерина Вашкеба.
Підводячи підсумки «круглого столу», присутні зійшлися на спільній думці, що тільки об’єднавши зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості вдасться протидіяти домашньому насильству та торгівлі людьми, які ставлять людину в залежне становище, наносять величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності та дотримання людських прав.
Любов ТОКАЧ