Пульс доби у дзеркалі життя

Цей тиждень розпочався зі свята. Адже саме у понеділок славний 60-літній ювілей відзначив знаний у краї журналіст, поет, письменник-фантаст, літературний критик, член Національних спілок журналістів та письменників України Василь Горвата. Як людина скромна, він воліє святкувати у колі родини. Проте, колектив міської бібліотеки організував у цей день для Василя Васильовича творчу зустріч під назвою «Пульс доби у дзеркалі життя». Відбулася вона у книгозбірні КЗ «Виноградівська публічна бібліотека». Хоч зібралося у залі чимало гостей, та проходила зустріч у дружній родинній атмосфері, де всім було затишно та цікаво. Адже всі присутні – це родичі та друзі ювіляра як по життю, так і по перу. Сиділи за одним столом дві красиві жінки, ніжні погляди котрих особливо зігрівали серце ювіляра – його мама і дружина: перша – народила і зростила, виховала порядною людиною, друга – підтримує, надихає та окриляє.
Ведуча – керівниця Виноградівської міської бібліотеки Галина Шапко познайомила присутніх з життєвим і творчим шляхом ювіляра. Відтак цілу цікаву та пізнавальну лекцію про колишнього однокурсника, друга сім’ї та кума зачитала проректор з наукової та виховної роботи Закарпатської академії мистецтв, доцентка української культури та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат філологічних наук та відмінник освіти України Наталія Ребрик. Як читачка, закохана у творчість Василя Горвата, вона декламувала його вірші, повідала багато цікаво про студентські роки, розповіла про їх родинну дружби, котра триває зі студентських літ, сторінка за сторінкою, перегортуючи в слайдах все життя, протяжністю у шість десятиліть…
Вітали ювіляра голова комісії з питань освіти та науки громадської ради Закарпатської ОДА, член правління Закарпатської організації національної спілки письменників України, лауреат міжнародних, всеукраїнських та обласних премій в галузі літератури та мистецтва, український прозаїк і скульптор-різьбяр по дереву, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Петро Ходанич, поетеса, кандидат педагогічних наук, доцент та однокурсниця Лідія Повх.

 


Не оминули увагою знаного журналіста та поета і представники влади. Подяками, грамотами та щирими словами шани його вітали заступниця голови Берегівської райдержадміністрації Єва Данич, від імені голови Виноградівської міської ради – начальник інформаційно-аналітичного відділу та зв’язків з громадськістю Валерія Каналош, начальник відділ культури та туризму Виноградівської міської ради Василь Югас, директор КЗ «Виноградівска публічна бібліотека» Катерина Вашкеба. Остання передала вітальну листівку та оберіг – Почаївську ікону Божої Матері від поетеси-піснярки, прозаїка, драматурга, фольклориста і казкарки, етнопедагога і оповідачки цікавих легенд та переказів Юлії Драгун. Свого колегу по журналістському та творчому перу привітав і журналіст та поет, літературний критик Василь Кіш. Знаний у краї поет та письменник, гуморист Михайло Чухран привітав ювіляра віршем-присвятою «Горват Василь». З вітальним словами до ювіляра та його мами Христини Василівни (для котрої, певно, це свято найрадісніше, бо Бог благословив дожити до такої знаменної дати з дня народження талановитого сина, котрим, безумовно, пишається) звернулася редакторка районної газети «Регіональних новин» Наталія Кобаль.
Поетичні рядки з творчого доробку поета-ювіляра, написані в різні роки декламували Юлія Мигалко, Алла Кайзер, Ольга Зевдій, Наталія Попович та Вікторія Квіта.
Особливо святкового настрою додали музичні вітання викладачів Виноградівської школи мистецтв ім. Б. Бартока у складі Світлани Гнетило, Наталії Сорводі та Ірини Уршанської акапельно та під музичний супровід директора Віктора Марушки. Чарівний дует Здена Бобош та Мар’яна Світельські порадували чудовою грою на фортепіано.
Краєзнавець, фольклорист, екс-голова села Черна Василь Івашко вручив ювіляру незвичний подарунок – ткане панно, виготовлене вмілими руками сільських майстринь. Вони ж пригощали гостей горянським гастрономічним шедевром – начанкою.
Гості свята мали змогу оглянути книжкову виставку творчого доробку ювіляра.

Біографічна довідка:

Василь Горват народився 16 серпня 1961 року в селі Пушкіно Виноградівського району (тепер Берегівського). Закінчив Ужгородський державний університет за спеціальністю «українська мова і література». Працював учителем, з 1985 року на журналістській роботі: спочатку в районній газеті, з 1991 року в газеті «Новини Закарпаття». Член Національної спілки журналістів.
Його першими літературними наставниками були найавторитетніший прозаїк Іван Чендей, київський письменник-фантаст Олександр Тесленко, поет Петро Скунць. Літературний світогляд Василя Горвата формувався у спілкуванні з письменниками Юрієм Станинцем, Миколою Славинським, Миколою Матолою, літераторами свого покоління – Петром Мідянкою, Іваном Ребриком, Юрієм Андруховичем, Олександром Ірванцем, Віктором Небораком.
Літературно-критичні статті, прозові та поетичні тексти автора друкувалися в часописах «Екзиль», «Київ», «Дзвін», «Шветлосц», «Дукля», альманахах та збірниках «Вітрила», «Пригоди. Подорожі. Фантастика», «Суботній Ужгород», газеті «Друг читача», обласній періодиці. Проза перекладалася угорською і російською мовами.
Брав участь у всесоюзних, всеукраїнських письменницьких семінарах у Москві, Юрмалі, Києві, Дніпропетровську.
Фантастичне оповідання «Тарган» було відзначене третьою премією на Всеукраїнському конкурсі «Зоряний ключ».
У 1992 році видавництво «Карпати» підготувало до друку книгу фантастичних повістей В. Горвата. Через фінансову кризу вона так і не побачила світ.
У 1994-му видавництво «Гражда» випустило поетичну збірку «Сьогодні опівночі у Виноградові тихо-тихо завив вовк».
У 2009-му це ж видавництво видрукувало книгу прози В. Горвата «Великий похід».
У 2012-му Василь і Ганна Горвати опублікували ілюстроване видання «Севлюш-Виноградів: історія, сьогодення, надії».
У 2013 році збірка есе та літературних статей автора під назвою «Пікнік на узбіччі або «потім» уже настало» була схвалена до друку в рамках обласної програми підтримки книговидання.
У журналі «Екзиль» друкуються уривки фантастичної повісті В. Горвата «По той бік дуба». У серпні світ побачили відразу два видання. Окремою книжкою вийшла поема «Полювання на сина» (Ужгород, «Гражда») і згадувана збірка «Зірки впритул» (Київ, «Український пріоритет»). Книжка вже має добрі відгуки.
У 2021 році В. Горват став лауреатом IV Всеукраїнського конкурсу малої прози ім. І. Чендея за оповіданн «Зоряні ворота».
В. Горват сприяв активізації літературного життя краю. За останнє десятиліття тут з’явилося багато цікавих авторів, а про маленький Виноградів заговорили як про літературну столицю Закарпаття.

Наталія КОБАЛЬ