icon clock28.10.2021
icon eye26
Фото Цікаве

«Королівському Євангелію» – 620 років

Цими днями у Королеві урочисто відзначили 620-у річницю створення «Королівського Євангелія» – однієї з найвідоміших пам’яток старовини Закарпаття, що зараз зберігається у фондах Закарпатського краєзнавчого музею. Воно є безумовним свідченням високого культурного та духовного розвитку народного життя того часу, про що свідчать особливості мови написань усіх чотирьох канонічних текстів від апостолів Матвія, Марка, Луки та Івана, а також майстерне художнє оздоблення Книги.
10 років тому силами патріотично налаштованих ентузіастів було привернуто якнайширшу увагу суспільства до історії цієї Книги. Підключилася місцева влада, духовенство, науковці. Того дня «Королівське Євангеліє» повернулося із музейних сховищ до людей, неначе пережило своє друге народження. У жовтні 2011 року у Виноградові та Королеві розгорнулася ціла серія заходів, присвячених 610-ій річниці Євангелія. З цієї нагоди у тодішньому райцентрі повели масштабну науково-практичну конференцію за участю науковців з цілої України, а наступного дня в Королеві відкрили монументальний пам’ятний знак в центрі селища, який став справжньою його окрасою. Ця подія дала поштовх детальному вивченню цього Євангелія, до ґрунтовного дослідження різних аспектів його існування. За активну роботу взялися численні історики, філологи, мистецтвознавці.

Тепер, через 10 років, місцева громада вирішила вшанувати 620-річчя своєї історичної гордості. Було підготовано цілий ряд різноманітних заходів.
Відкрили свято урочистим екуменічним молебнем біля пам’ятного знаку за участі священників різних конфесій. Потім у приміщенні Королівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 розпочалася науково-практична конференція, в ході якої група науковців з Ужгородського національного університету розповідала чисельним присутнім про свої дослідження останніх років. Відкрив її доцент кафедри археології, етнології та культурології історичного факультету УжНУ Ігор Прохненко. Його доповідь вразила демонстрацією величезної кількості знахідок, зроблених за це десятиліття під час розкопок на замку Ньолаб. Колега археолога історик Юрій Данилець розповів про долю отця Василія (Проніна), який колись віднайшов Євангеліє в архівах Мукачівського монастиря і вперше описав його у пресі. Одарка Долгош (Сопко), доцент Закарпатської Академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України представила щедро ілюстровану слайдами доповідь «Конструктивні та палеографічні особливості рукопису «Королівське Євангеліє», а місцевий історик-краєзнавець Володимир Щур, розповів про вагоме місце селища Королево в історичному розвитку краю. Наш земляк, кандидат філологічних наук Василь Шаркань поділився цікавими результатами дослідження мови, на якій було переписано Євангеліє. Потім виступив Юрій Глеба, теперішній директор Мукачівського драмтеатру, а свого часу начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації. Саме завдяки його активній позиції у 2016 році було здійснено факсимільне видання Королівського Євангелія і його презентація в багатьох містах України, включно і в Королеві п’ять років тому. Завершила конференцію Галина Шумицька, доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики Ужгородського національного університету емоційною доповіддю про методи та інструменти популяризації «Королівського Євангелія». Для багатьох слухачів ці надзвичайно цікаві розповіді науковців стали справжнім откровенням, ніхто і не думав покинути зал до самого завершення тривалої роботи конференції.
А потім на сцену вийшли талановиті учасники художньої самодіяльності та працівники закладів культури Королівської ОТГ. Звучали пісні у виконанні чудових хорових колективів, декламувалися вірші, виконувалися інструментальні музичні композиції. Родзинкою свята була інсценівка поетичної драми нашого земляка Василя Густі «Тайна града Нялаб», на яку автора надихнула саме історія створення «Королівського Євангелія».
До організації та проведення урочистостей плідно долучилися громадський активіст Іван Міговк, голова Королівської ОТГ Антон Чейпеш, начальниця відділу освіти та культури Королівської тергромади Терезія Тодавчич, викладач УжНУ Василь Шаркань, директори місцевих шкіл Оксана Онучак та Валентина Гримут. Завдяки їх спільним зусиллям святкування 620-ої річниці «Королівського Євангелія» стало подією, значення якої виходить далеко за межі громади та, щиро кажучи, і всього Закарпаття!

Михайло ЧУХРАН