icon clock18.12.2015
icon eye30
Цікаве

НА СТОРОЖІ НОВОРІЧНИХ КРАСУНЬ

У природі кожне дерево, проживаючи відведений йому вік, займає певну ділянку і виконує певні функції, зокрема – поглинає вуглекислий газ та шкідливі речовини, що надходять у атмосферу з викидами автотранспорту і промислових підприємств, та виділяє у повітря кисень. Один гектар хвойних дерев виділяє 30 тонн кисню в рік (не враховуючи фітонцидів), а 1 га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні.
Для запобігання незаконних рубок хвойних насаджень у передноворічний період, забезпечення державного контролю за заготівлею та реалізацією новорічних ялинок, державною лісовою охороною, спільно з державною екологічною інспекцією та працівниками правоохоронних органів щорічно протягом грудня-січня проводиться операція «Новорічна ялинка».
Державною лісовою охороною у взаємодії з територіальними органами поліції та державною екологічною інспекцією будуть проводитися спільні рейди, направлені на боротьбу з правопорушенням у лісовій сфері, оперативного реагування на факти лісопорушень та посилення контролю за перевезенням і реалізацією новорічних ялинок, рейдові перевірки по виявленню фактів незаконного перевезення новорічних ялинок, а також здійснюватиметься контроль за дотриманням правил торгівлі, законності придбання та продажу новорічних ялинок на ринках та в населених пунктах району.
Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, то ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (ст. 307 КУпАП).
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №665 від 23.07.2008р. мінімальний розмір стягнень за заподіяну шкоду, внаслідок незаконної рубки одного хвойного дерева у грудні-січні місяці становить від 248 грн. (залежно від діаметра). Крім того, застерігаємо, що згідно ст. 88-1 КУпАП відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу без документів, що підтверджують законність їх придбання, тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої (за рішенням суду).
Якщо ви вже вирішили купити живу ялинку, не забудьте поцікавитись наявністю на ній клейма або уніфікованих пластикових бирок! Купляйте ялинки лише на офіційних ялинкових базарах, адже на них, як правило, продаж ведуть офіційні представники лісгоспів та зеленгоспів.
Для отримання відповіді на виниклі запитання та оперативного реагування на звернення громадян про виявлення порушення лісового законодавства на підприємстві працює телефон «гарячої лінії» 2-14-35, або ж телефонуйте на мобільний – 067-911-75-10.
Юрій ДЗЯПКО,
провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП «Виноградівський лісгосп»