icon clock16.02.2016
icon eye61
Цікаве

А вам паспорт з чіпом чи без?

Прагнення України до євроінтеграції вносить у наше життя нові корективи. І стосуються вони не лише соціально-економічного напрямку, а й документів, що посвідчують нашу з вами особу. Мова йде про пластикові паспорти – біометричний закордонний та громадянина України у вигляді ID-картки. Проте, кожне ноу-хау має свої плюси та мінуси. Що ж насправді представляють собою документи нового взірця? Про це та ряд інших актуальних питань нам розповів начальник Державної міграційної служби Виноградівського РВ ГУДМС Андрій ОСТАШ.
    – Вже більше року українці мають змогу їздити за кордон з біометричними паспортами європейського взірця. Чи переважають вони над звичайними паспортами старого взірця у вигляді книжечки?

   – Як уже всім відомо, з січня 2015 року Згідно законодавства України Виноградівський райвідділ ДМС почав оформляти документи на виготовлення громадянам паспорта України для виїзду за кордон як з біометричними даними, так і без  електронного носія. Формувалося програмне забезпечення і з 19 лютого ми почали оформляти виключно паспорти, що містять безконтактний електронний носій. Термін дії закордонного паспорта – 10 років, залишається незмінним. Громадяни, у котрих ще не скінчився термін дії паперового паспорта, можуть ним користуватися і надалі. Більше того, якщо людина забажає мати сучасний біометричний документ, вона може його отримати, не ліквідовуючи при цьому діючий старого взірця. Для цього у заяві треба лише обмотивувати таке рішення, приміром, якщо на старий паспорт видано візу для виїзду за кордон і термін її дії ще не минув.

– Як відомо, Ви очолюєте райвідділ вже рік, а до того понад два роки були заступником. Тож, звісна річ володієте загальною сучасною картиною отримання мешканцями району закордонних паспортів і можете провести аналогію з минулими роками. 

– Другий рік поспіль спостерігається тенденція масового виготовлення закордонних паспортів. Переважно це молоді люди працездатного віку, серед котрих найбільше – чоловіки. Сколихнуло населення не настільки безробіття, як хвилі мобілізації, що періодично проводять на Україні через військові дії у зоні антитерористичної операції на Сході. Загалом нашим райвідділом оформлено паспортів громадянина України для виїзду за кордон, що не  містять безконтактного електронного носія – 7540, а з безконтактним електронним носієм – 2643.  
– Андрію Володимировичу, відомо, що паспорти у форматі ID-картки цього року отримають лише молоді люди, яким виповнилося 16 років. Перший пластиковий документ вже знайшов свого володаря. Скільки всього таких заяв маєте на Виноградівщині?
– Так, з 11 січня 2016 року міграційна служба розпочала запровадження паспорта у вигляді пластикової картки. У європейських державах цей документ називають ID-картка. На першому етапі новий документ оформлятиметься громадянам, котрі досягли 16-річного віку і оформляють паспорт громадянина України вперше. До нас надійшли 63 такі заяви. Всі наступні послуги (непридатність паспорта для використання, зміна прізвища чи імені, встановлення розбіжностей в записах) будуть платними. Після ухвалення Верховною Радою законопроекту №3224 міграційна служба зможе оформляти пластиковий паспорт всім громадянам.  Особи, котрі досягли 16-річного віку, і всі інші для отримання паспорта у вигляді книжечки можуть звертатися у 112 кабінет будинку культури в Центр надання адміністративних послуг. ID-картка оформляється терміном на 10 років. У ній міститься електронний чіп, у котрий можна вносити змінну інформацію анкетних даних її власника. Цей паспорт має 17 форм захисту. Його власнику видається пароль – PIN-код та PUK-код. Якщо ж людина його забула, тоді звертається до нас з проханням відновити. Прізвище та ім’я дублюється латинською мовою, а не російською, як на зворотній сторінці паспорта-книжечки. Місце реєстрації (прописка) на чіпі ID-картка не зазначається, а видається у формі паперової довідки. 

– Розкажіть про цю довідку більш детально.

Раніше для виготовлення паспорта у вигляді книжечки достатньо було надати в міграційну службу паспорти батьків, свідоцтво про народження заявника і власноруч написана заява повнолітнього, котрому видаватиметься паспорт. Тепер обов’язково потрібно ще й реєстрацію. Для того, аби ми видали довідку про місце реєстрації, маємо попередньо внести відомості у програмне забезпечення. Отож, спочатку реєструємо 16-річну особу як повноцінного громадянина України, бо ж згідно законодавства з 14-ічного віку особа має право особисто подавати заяву на реєстрацію місця проживання. При цьому повинен бути присутній власник будинку чи квартири. Якщо ж власник чи співвласник оселі за станом здоров’я або за віком неспроможний особисто прийти до нас, тоді має бути нотаріально завірене доручення на оформлення прописки без присутності тієї чи іншої людини. Отримати доручення можна і на сільській раді за місцем проживання. Дійсною є підпис в заяві й опікуна (офіційно визнаний судом чи опікунською радою) того власника. Обов’язково має бути свідоцтво про право власності на житло або ж витяги з реєстраційної служби.

– Скільки часу слід чекати паспорт нового зразка і чи маєте для цього відповідне технічне оснащення?

– Маємо відповідне обладнання. Воно коштувало державі чималої суми грошей. Діють три системні точки: для прийому документів для виготовлення закордонних паспортів дорослим, друга – дітям за згодою батьків, а найближчим часом слугуватиме тільки для виготовлення ID-картки, третє віконечко слугує для видачі паспортів. Вже більше року в нас існує попередній запис на прийом документів. Термін видачі паспорта обох взірців складає 20 робочих днів, переважно на 27-28 робочий день видаємо людині її документ. Усі кошти, отримані за виготовлення паспорта, поповнюють держбюджет. Згідно Програми розвитку, планується за ці кошти закупити додаткову техніку і зробити ці черги електронними: людина зможе записатися на прийом документів не виходячи з дому через Інтернет-мережу, як це й відбувається в розвинених європейських країнах. Проте зазначу, що ми в територіальних підрозділах лише оформляємо документи і в електронному варіанті централізовано відправляємо в Київ, де на поліграфкомбінаті «Україна» виготовляють паспорти і поштою відправляють за місцем подачі документа. 

– Андрію Володимировичу, позаяк пластиковий паспорт містить чіп, чи є можливість відмовитися від нього, приміром, з релігійних міркувань?

– На чіпі записуються персональні та біометричні дані власника документа. Проте людина має право звернутися до нас із письмовою заявою, в якій зазначить, що через релігійні переконання відмовляється від оформлення паспорта з БЕНом (безконтактним електронним носієм). Тоді ID-картка виготовляється без чіпа. Поки що таких заяв не було. Обов’язкової заміни паспорта у вигляді книжечки на ID-картку немає.  
Наталія Кобаль