Новий рік – це свято, яке люблять і дорослі, і діти. За традицією його слід зустрічати вдома, а вже потім можна й у гості завітати. Щоби торжество запам’яталося, до нього готуються заздалегідь. А для господинь головним і важливим є приготування новорічного застілля. Адже потрібно не тільки враховувати побажання домочадців, догодити близьким і порадувати друзів, а й задобрити символ року, що наступає.
У 2019 році за Східним календарем буде правити Жовта Земляна Свиня – тварина, як відомо, невибаглива. Тому й проблем із новорічним меню для господинь не повинно бути. Та все ж не слід ставити на стіл все підряд, бо, хоч свиня і всеїдна, але дуже розбірлива. Астрологи радять готувати бутерброди та закуски, улюблені салати, а на основне – страву з птиці або риби. Як говорить китайська прикмета, таке розмаїття на новорічному столі задобрить символ прийдешнього року, а головне – приверне багатство у наші домівки. Святкування Нового року обійдеться господарям недешево, адже продукти подорожчали, а напередодні свят ціни ще більше зростуть. Значно підскочила вартість на м’ясо, рибу, імпортні фрукти та алкоголь, – а це, основні атрибути новорічного застілля. За святкові продукти нам доведеться викласти щонайменше від 1000 гривень, а далі – на ваш гаманець. Заощадливі господарі закуповуються деякою продукцією заздалегідь. Багато наших земляків переглянуть і склад новорічного меню, обмежившись традиційними «Олів’є», «Оселедцем під шубою» та іншими більш економічно затратними стравами.
До прикладу, домогосподарка Оксана розповіла, що на Новий рік очікують гостей, тому й витрати будуть більшими, ніж торік:
– Новорічний стіл нам обійдеться щонайменше 2000-2500 тис. грн.. І це за попередніми підрахунками, бо може бути й більше. Адже маємо діточок, яким також потрібно приготувати смаколики, закупити багато фруктів і цукерок, і, звичайно, створити радісний настрій з феєрверками та подарунками. Все це лягає на плечі чоловіка, котрий є нашим головним «спонсором». Сподіваюся, що свято обов’язково вдасться. Впевнена, що найважливіше не те, що буде на столі, а хто за столом святкує разом із тобою, – каже жінка.
– Для нашої молодої родини Новий рік – це не застілля, а можливість добре відпочити та зарядитися новими враженнями. Минулого року на свята побували за кордоном. А цьогоріч плануємо провести їх на гірськолижному курорті. Я вже про все подбав, і думаю моїй половинці все сподобається. До їжі ми не вибагливі. Навпаки, цікаво спробувати страви того куточка чи закордонної країни, де вдається побувати. Ну, а шампанське, цукерки і фрукти – це те, що обов’язково має бути, – поділився молодий підприємець Василь.
– На новорічне застілля завжди радую свою родину смачненьким, вигадуючи щоразу якийсь цікавий рецепт. А зазвичай купуємо рибку, відкриваємо мариновані грибочки та огірочки, робимо всілякі салати і закуски. Але запечена качка – це страва найбільш улюблена в нашій родині і вже багато років є «коронною». Крім того, на новорічну ніч нас запросили до себе в гості друзі. Тож до бюджету треба додати ще й вартість подарунку. Зараз мені складно сказати, скільки конкретно доведеться витратити, але, щоб свято пройшло гарно, ніколи не шкодуємо кругленької суми, – розповіла працівниця одного з підприємств Марія Юріївна.
– Свято наближається, але радість від прийдешнього Нового року затьмарюють цінники в магазинах і вартість продуктів на ринку, що зростають дуже стрімко, особливо в передсвяткові дні. Нам, пенсіонерам, за ними важко встигнути зі своїми невеликими доходами. Тому ми з чоловіком відсвяткуємо скромно, адже ще попереду буде Різдво Христове, на святкування якого завжди приїздять діти з внуками. Як досвідчена господиня, закуповую деякі продукти завчасно, а також слідкую за вигідними акціями, що проводять місцеві супермаркети. Бо не секрет, що нинішні ціни, відверто кажучи, зовсім нас не радують, – розповіла пенсіонерка Ганна Михайлівна.
Любов ТОКАЧ