Про цілющі властивості цибулі люди знали здавна. Якщо вірити шумерським глиняним табличкам, уже тоді цю рослину використовували, як ліки. Про її цінність говорить те, що в ті часи за 8 цибулин можна було обміняти одного раба. Цибуля буває різних видів. Почнімо з цибулі-ріпки, якої є дуже багато сортів. Її вирощують за допомогою насіння за два роки. Інший вид – шалот, аристократична, або, як у народі кажуть, корчуваня, яка розмножується вегетативно. Цибуля-порей – за допомогою насіння, яке потрібно висівати в грудні-на початку січня в горшки, а потім на початку весни дуже глибоко садити в грунт. Листову ж цибулю використовують для салатів, борщів та інших страв. Є ще цибуля-батун, цибуля-слизун, багатоярусна та гусяча з тоненькими стебельцятами, яку в народі ігнорують (а даремно), котра зустрічається ранньою весною в закинутих садах, на схилах гір, в лісі. Росте на Закарпатті й ведмежа цибуля (інша назва – черемша), котру збирають стебельцятами, коли сніг зійде. В неї запах, як у часнику, але вона надзвичайно цілюща. Якщо споживати її зі сметаною протягом 10-ти днів, тоді в організмі людини накопичаться всі вітаміни, потрібні впродовж року.
Як можна використовувати найпоширенішу ріпчасту цибулю? Приміром, якщо в когось є якісь нариви, гнійні болячки, які потрібно прорвати, і коли немає вдома іхтіолової мазі, то треба підсмажити на сковорідці (підливши трохи олії) кільце цибулі товщиною 2-3 мм. Відтак прикласти його до нарива-гнійника і він дуже швидко прорве. Засіб навіть ефективніший за іхтіолову мазь.
Проте про лікувальні властивості цибулі люди чомусь забувають. А пам’ятати про це корисно, особливо восени і взимку, коли людям дошкуляють застуди, бронхіти, грип. Проте вони біжать в аптеки, а туди треба нести торбу грошей, котрих нині – як кіт наплакав. Натомість справжні ліки, причому натуральні, а не хімічні, лежать у людей в коморі або ж на кухні. Для виготовлення лікувального народного засобу потрібно взяти одну цибулину середнього розміру і дуже дрібно нарізати її. Кружку молока поставити на вогонь і коли воно ось-ось має закипіти і на поверхні з’являється плівка – вкинути підготовлену подрібнену цибулю. Тільки-но молоко підніметься – одразу зняти з плити і перемішати. Затим цей цілющий засіб ще гарячим потрібно випити маленькими ковтками і лягти в ліжко під теплу ковдру. Через 6-8 годин цю процедуру повторити. Від такого лікування будь-яка застуда чи грип виліковуються за 24 години. А не за 6-8 днів, як від вживання пігулок з аптеки. Цибуля вас вилікує за одну добу.
Між іншим, японці довели, що ця рослина в будь-якому виді вбиває ракові клітини. В нашому організмі щодня утворюється до 3000 ракових клітин. Але імунітет, якщо він міцний, моментально атакує і вбиває їх. Тому важливо підтримувати його, а для цього в нашому меню кожного дня має бути цибуля – свіжа, смажена, варена, словом, у будь-якому виді.
Борис БІЛОУС, м. Виноградів