ЯК КАНДИДАТИ В ДЕПУТАТИ ДБАТИМУТЬ ПРО СВОЇХ ВИБОРЦІВ

Минулої п’ятниці коаліція громадських організацій «За реформи та євроінтеграцію України» у читальному залі Виноградівської ЦБС провела зустріч активістів громадських організацій, представників районних ЗМІ та виборців із кандидатами-мажоритарниками в народні депутати. Із восьми, що балотуються по 73 округу, прийшли лише двоє – Руслан Конкін та Федір Костьо, а Євгеній Ярина делегував довірену особу – колишнього депутата Верховної ради Сергія Чейпеша.
– У нашу коаліцію входять три організації органів місцевого самоврядування, одна з яких – Асоціації реформ і розвитку міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття», президентом якої є Виноградівський міський голова Степан Бочкай. Такий формат зустрічей вперше проводиться в Україні і суть його полягає в тому, що ми агітуємо кандидатів у депутати, а не вони нас. Все має робитися в правовому полі і вигравати має не депутат, а суспільство, яке його обирає. Наразі Виноградівщина є заключною у циклі семи зустрічей, – сказав модератор зустрічі співголова ГО «За реформи та європейську інтеграцію України» Олег Лукша. – На жаль, результати діяльності теперішніх наших представників у парламенті є більш ніж плачевними: у обговоренні та прийнятті законів вони були пасивними, проте Василь Ковач та Михайло Ланьо проголосували за законопроекти 16 січня та підтримали Харківські угоди, зараз знову йдуть у Верховну Раду.
Спочатку кандидати-мажоритарники мали змогу представити себе та ключові моменти передвиборчої програми, відповіли на 10 питань Олега Васильовича та на хвилюючі питання громадських активістів. Основну увагу акцентували на подоланні корупції, в тому числі – політичної та на збереженні цілісності країни.
Так, Руслан Конкін планує у Верховній раді боротися з корупцією, йти шляхом до євроінтеграції, зробити у своєму окрузі дороги і вирішити питання із вивезенням твердих побутових відходів, а також дбатиме про духовний розвиток людей, їх просвітництво. Федір Костьо переконаний, що безпеку Україні спроможне забезпечити лише НАТО, також він підтримує питання розвитку бізнесу, оптимізації влади та дбатиме про дотримання прав нацменшин. А от Євгеній Ярина просуватиме законопроекти по залученню закордонних інвестицій у розвиток малого та середнього бізнесу в краї, що забезпечить нові робочі місця, введення для прикордонного Закарпаття безвізового режиму, віддаватиме перевагу земельним законам і дбатиме про впровадження євростандартів освіти, медичне забезпечення населення. Висловили свої думки з приводу стратегії Президентської реформи 2020 та конституційної реформи. Не скомпрометували себе кандидати і під час провокативних питань. Жоден із них не підтримав автономний статус краю – відновлення Карпатської України та приєднання Закарпаття до Угорщини, – ці питання з підтекстом сепаратизму.
Відповідаючи на питання громадських активістів, кандидати пообіцяли дбати про збереження пам’яток архітектури, відновити пішохідний пункт пропуску сіл Хижа (Виноградівський район) та Сату Маре (Румунія), забезпечити виконання Закону про дітей війни, перейматися долею солдатів АТО та їх сімей тощо.
Зустріч тривала більше двох годин. На завершення кандидати-мажоритарники підписали «Меморандум про чесні вибори та готовність до виконання завдань Революції гідності».


Наталія КОБАЛЬ