ЧИ ВИЖИВЕ МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС ВИНОГРАДІВЩИНИ?

Про те, що малий та середній бізнес на Виноградівщині переживає скрутні часи і, через девальвацію гривні, є на межі виживання, написав на своїй сторінці в facebook депутат обласної ради Артур ІВАШКО. Про проблеми підприємництва та бізнесу Артуру Івановичу добре відомо не з чуток чи пересудів, а із власного досвіду, адже й сам він є відомим широкому загалу приватним підприємцем. Ми попросили обласного депутата більш розлого прокоментувати цю тезу. А позаяк зустрілися з ним після ХХІ сесії обласної ради VІ скликання, то поговорили і про ряд інших, не менш важливих для нашого району питань.Одним з основних питань сесії був розподіл коштів. Так, на Виноградівський район з обласного бюджету виділено 11 млн. 730 тис. грн. Цю суму розділять переважно на дитсадки та школи району. Зокрема, для ремонту чи добудову дитячих закладів гроші отримали такі населені пункти, як Дюла (750 тис. грн.), Фанчиково (898 ти. грн.), Вербовець (1млн. 200 тис. грн.), Олешник (800 тис. грн.), Дротинці (330 тис. грн.), Пийтерфолво та Хижа (по 100 тис. грн..), Широке (250 тис. грн.). Що стосується шкіл, то тут кошти розділили наступним чином: Великі Ком’яти отримали 1 млн. 500 тис. грн., Перехрестя 300 тис. грн., Нове Село та Вилок по 100 тис. грн., Хижа та Теково по 150 тис. грн., Сасово та Чепа по 900 тис. грн., Королево 200 тис. грн., Фанчиково 800 тис. грн., Підвиноградів та Велика Копаня по 1 млн. 100 тис. грн. Близько половини цих сум альма-матер використають на утеплення вікон та дверей. Слід відмітити, що ще 11 млн. 900 тис. грн.. Виноградівщина отримає з державного бюджету, які також розділять між закладами освіти. Так, приміром, що стосується мого виборчого округу: якщо на будівництво дитсадка у Боржавському з обласного бюджету не виділено ні копійки, то з держбюджету вони отримають 3 млн. 720 тис. грн. Існує домовленість з головою Виноградівської РДА Юдітою Петеі про погашення заборгованості підприємству «Райагробуд» за виконані роботи по будівництву даного садочку у розмірі майже 200 тис. грн., яка тягнеться з 2013 р., та виділення коштів для продовження будівництва. За це – окреме спасибі, адже такий крок суттєво підтримає місцеве підприємство у такий скрутний час.  Фанчиківський дитсадок також отримає 2 млн. 100 тис. грн., Дротинський – 100 тис. грн., Пийтерфолвівський – 300 тис. грн. Мовилося і про перехід на більш дешеве альтернативне опалення, на Закарпатті в основному це – опалення дровами. Так, на реконструкцію котелень мають отримати кошти: Королівська ЗОШ (800 тис. грн.), Чорнотисівська та Неветленфолівська  ЗОШ (по 900 тис. грн.), Пушкінівська ЗОШ (300 тис. грн.), Королівська селищна лікарня (350 тис. грн.), амбулаторія с. Вербовець (200 тис. грн.).
– Щодо малого та середнього бізнесу, то він наразі переживає ненайкращі часи. Якщо раніше підприємці скаржилися на утиски з боку правоохоронних органів та контролюючих служб, то зараз основна проблема – загальна ситуація в державі в цілому, яка безпосередньо відображається на діяльності всіх установ. На жаль, слово «стабільність» на сьогодні вийшло із нашого мовленнєвого словника, вимовляємо його хіба що в минулому часі. На мене, як на підприємця, курс долара дуже впливає. Адже це, перш за все, невизначеність цін від постачальників. Так, приміром, якщо тиждень тому ми купляли борошно по 13.50 грн./кг., то зараз його треба продавати дешевше, оскільки постачальники знизили оптову ціну. Подібна ситуація на всьому ринку. Також ми дуже залежні від вартості пального… Якщо зараз на Сході країни будуть дотримані Мінські домовленості і не буде АТО, то ситуація покращиться, – сказав Артур Іванович. – Для покращення ситуації мали б прийматися відповідні закони, та єдиний державний орган, який це може робити – Верховна Рада. Тому ми підготували для них ряд звернень щодо наболілих питань. Одне із них – невідкладно на законодавчому рівні розробити заходи щодо мінімізації негативних наслідків інфляції національної валюти, інше, що готується,  – про відміну тендерів для постачання продуктів харчування шкіл та дитсадків, адже наразі підприємці не можуть спрогнозувати і правильно встановити ціну на той чи інший товар на цілий рік. На моє бачення, однією з основних проблем малого та середнього бізнесу є відсутність реформ: новий уряд вже більше року працює, а конкретних результатів їх діяльності ми не бачимо. Збільшаться податки. Та найкращі суми забере Київ, а на місцях залишаться додаткові – податок на нерухомість і акцизи. До того ж, якщо останні раніше сплачували підприємці, то зараз вони ляжуть на плечі простих жителів, бо ж акцизи на пальне, алкогольні та тютюнові вироби призведуть до їх здорожчання, адже ті 5% кожен підприємець включить у вартість товару. Про підняття цін на газ та електроенергію для населення при існуючих пенсіях і зарплатах краще і не згадувати. Не справдилися очікування і щодо додаткового спрощення ведення бізнесу. Вдарять по гаманцях підприємців і нововведення, що діятимуть з другого кварталу. Одне з них – обов’язкове встановлення касового апарату, вартість якого складає кілька тисяч гривень, тут додатковими є витрати  на його обслуговування. Думаю, через це закриється певна частина малого бізнесу. Не відчувається спрощення і дозвільної системи. Так, на минулій сесії облради ми розглядали дозвільні документи на використання надр, які потрібні для відкриття цегельного міні-заводу у Великій Паладі. Процедура наступна: спочатку треба зібрати пакет документів, подати його на розгляд сесії обласної ради, і якщо депутати не проголосують, ми йдемо по другому колу, а це – додаткові витрати грошей та часу. Я вважаю, що подібні рішення мали б приймати місцеві ради.
За словами А. Івашка, обласна рада звернулася до Міністра оборони України С. Полторака з вимогою щодо забезпечення повного укомплектування як особового складу, так і матеріально-технічної бази 128 окремої гірсько-піхотної механізованої бригади. Прийняли також рішення про фінансування видання на Закарпатті 11 тому «Книги пам’яті» про героїв-закарпатців, що загинули під час проведення бойових дій на Сході країни.


Наталія КОБАЛЬ