ФІРМА АVЕ ГОТОВА ДО СПІВПРАЦІ

Наш часопис із самого моменту заснування фірми «АВЕ Виноградово» систематично висвітлює життєдіяльність комунального підприємства, проблеми з поводженням побутових відходів у районі, взагалі всі аспекти вирішення питання побудови полігону по захороненню твердих побутових відходів.
У вівторок у малому залі влади відбулася зустріч інвесторів з Чехії і т. в. о. голови райдержадміністрації Юдіти Петеі з мером Виноградова Степаном Бочкаєм та депутатами міської ради. У роботі зустрічі взяли участь заступники міського голови Василь Ціцей і Тетяна Дрошковці, директор фірми «АВЕ Виноградово» Адальберт Жидик, котрий представив гостей – генерального директора «АВЕ Україна» Любомира Копчіка, виконавчого директора ТОВ «АВЕ Умвельт Україна» Миколу Бутенка та представника інвестора AVE CEE Holdyng GmbH Роберта Бунділа.
Інвестори розповіли про діяльність фірми як на території України, так і в Європі. З інформації зрозуміло, що це стабільна, фінансово спроможна компанія, яка постійно розширює свою бізнесову діяльність. Вони запевнили присутніх, що мають кошти для будівництва полігону у нашому районі. Гості не приховували, що проблеми з будівництвом полігонів є в кожному регіоні, але те, що відбувається на Виноградівщині щодо виділення  земельної ділянки назвали «войовничим станом». «Коли депутати міськради заборонили ввозити відходи на міське сміттєзвалища, ми були власниками АVЕ всього сім місяців. Вашу позицію ми прийняли, але зазнали великих збитків. Зі свого боку ми  гарантуємо, що полігон згідно євростандартів збудуємо, проект реалізуємо», – пообіцяв інвестор.
Степан Бочкай озвучив умову: якщо районна рада прийме рішення про виділення земельної ділянки, міська рада дасть дозвіл на вивіз відходів на сміттєзвалище.
Любомир Копчік запевнив усіх, що згідно загальноприйнятій системі відшкодування, значна частина коштів за розміщення відходів на полігоні залишається у бюджеті того органу місцевого самоврядування, на території  якого він збудується. У складний час – це хороший бізнес для кожної сільської ради.
Депутата міської ради Олександра Товта цікавила потужність запланованого полігону, та те, що робитимуть із сортувальним матеріалом? Любомир Михайлович сказав: «Сортовані відходи реалізовуватимуться, оскільки на них є попит. Маємо куди продавати пластик, скло, папір. А щодо потужності, на даний час відшліфовуємо її на рівні області».
Депутат Тиберій Фабриков питав, як вирішується питання будівництва під’їзної дороги? На це Любомир Копчік відповів, що очільники області дали слово, що область фінансуватиме будівництво дороги.
Цікавило депутатів і те, чому на Виноградівщині планується будівництво суто полігону? Відповідь була коротка й чітка: «На більш глибоку переробку район та країна фінансово неспроможні. Оскільки за надану ними послугу населення мало б платити набагато більше, на що у даний скрутний час воно неспроможне. АVЕ єдина закордонна фірма, що надає послугу сільському населенню».
На запитання Степана Бочкая, за який термін компанія зможе побудувати комплекс при позитивному вирішенні питання, представники фірми  відповіли, що за 2-2,5 роки. «Термін вводу в експлуатацію – середина 2017 року. Запланована потужність до 50 тис. тонн на рік. Захоронюватися буде  близько 60% відходів, а решта реалізовуватиметься. Стратегія АVЕ чітка – де ми працюємо, надаємо послуги відмінної якості», – мовив Любомир Михайлович.
Депутат Михайло Роман висловив думку, що не впевнений у тому, що широчани дозволять на визначеній території розпочати роботи. На його репліку інвестори відповіли: «Намагатимемося переконати людей, але заставляти нікого не будемо. Якщо й надалі стоятиме перед нами непереборна стіна, покинемо Виноградів. Не можемо чекати ще два роки. Все має свою межу».
Міських обранців цікавило й те, хто буде гарантом на місці, що комплекс будується?
— Беру на себе всю відповідальність з боку органів державної влади за будівництво комплексу – наголосила Юдіта Петеі. – Не забуваймо, інвестори готові вкладати кошти лише там, де є стабільність. Не хотілося б, щоб чеські партнери покинули нас. Ми, народні обранці різних рівнів, повинні залишити після себе добрий слід, бо вибори  до місцевих рад не за горами».
Учасники конструктивної зустрічі були одностайні в одному — за останні півроку пророблена велика робота по вирішенню питання поводження з побутовими відходами, зроблено більше, ніж у попередні роки.
Можливо, все-таки вдасться вирішити питання розміщення ТПВ на Виноградівщині на тривалий термін з тим, щоб зняти цю актуальну проблему з наших нащадків. Цей реальний шанс не маємо права упустити.


Маргарита СТАНКО