ТРАНСКОРДОННЕ СПІВРОБІТНИЦТВО В ДІЇ

Село Хижа, що знаходиться на державному кордоні, підтримує найтісніші контакти з сусіднім румунським селом Тарна-Маре. В рамках транскордонного співробітництва підписано договір про спів-працю між двома громадами, і результат такої співпраці            видно уже сьогодні. Колектив художньої самодіяльності села Хижа уже декілька разів було запрошено на фестивалі до Румунії, де він виступав із найрізноманітнішою фольклорною програмою. На будь-яких масових заходах у Хижі делегація із Тарна-Маре є дуже бажаною. А нещодавно голова дружнього села Монка Собіус привезла подарунок для місцевої прикордонної застави – кольоровий сучасний телевізор.
– Вручення такого несподіваного сюрпризу стало можливим завдяки дружнім відносинам, що склалися між нашими громадами, – каже сільський голова Іван Гайдук. – У планах нашої  діяльності  передбачено  відновлення  роботи пропускного пункту  «Хижа – Тарна-Маре»  на державному кордоні, що дало б істотні покращення  у розв’язанні  назрілих проблем, бо програма добросусідства надає нам великі можливості в цьому питанні.
Хижанській місцевій громаді спільно із сталим управлінням природних ресурсів в межиріччі Тиса – Тур вдалося нещодавно завершити реалізацію пілотного проекту «Будівництво водопадів на річці Холт для припинення берегової ерозії в с. Хижа». У результаті чого було побудовано берегове укріплення протяжністю 36 погонних метрів та два перепади води. А основне – жителі села, що проживають у цій місцевості, одержали можливість вільно їздити дорогою, яка була зруйнована паводковими водами.
У рамках проектів європейських грантів голови двох партнерських громад прагнуть продовжити співпрацю: планують побудувати місток на річці Холт, щоб жителям вулиці Чапаєва в с. Хижа зручно було добиратися до своїх будинків, і забезпечити надання термінової допомоги населенню цього регіону. Адже в цьому плані румунські партнери мають необхідні засоби та можливості. Але на перешкоді стоять перепони на державному кордоні, які необхідно усунути. Тож керівники органів місцевого самоврядування та місцева влада хочуть взятися за це. Але чи вийде щось у них із задуманого покаже час. Пропускний пункт «Хижа – Тарна-Маре» продовжує бути закритим і дорога до Європи заростає чагарниками.
Василь ІВАШКО, с. Черна