Співпраця з польськими партнерами

У своїй роботі ми намагаємося вивчити досвід найближчих сусідів, щоб застосувати його в наших умовах. Угорщина, Румунія, Словаччина, Польща змогли краще за всіх організувати роботу сільського господарства. Правда, самі поляки вважають, що найвдаліше в них пройшла адміністративна реформа. Зараз у них найменша сільська рада повинна мати не менше 5000 тисяч жителів. Дуже багато податків, наприклад податок на прибуток, у селі можуть або зменшити, або звільнити від сплати. Нові фірми, які мають велике значення для села, звільняються від податків на п’ять років.
Але нас найбільше цікавлять проблеми сільських виробників. У 2013 році ми вже мали проект з поляками по вирощуванню яблук. Нами проведено кілька занять в Україні, а потім була поїздка до Польщі. Цей проект дуже нам допоміг. Минулого року ми посадили невеликі міні-сади і цього вже отримаємо урожай від польських яблунь, які дістали в подарунок. Цей проект фінансувала програма RITA. Також будемо мати врожай від яблунь, які подарував нашим сім’ям пан Василь Мелеш (голова ФГ «Коник» Сторожниця).
Цього року ми теж подали заявку на фінансування. І знову фонд погодився виділити допомогу, правда не в тих обсягах, які ми пропонували. Але зараз криза, і всі фонди скорочують розмір фінансування. Назва проекту «Споруда невеликих теплиць для підприємництва в сільській місцевості», в рамках якого ми проведемо навчання в селах Закарпатської області з вирощування ранніх овочів. Потім учасники напишуть бізнес-план і зможуть отримати теплиці. На жаль, це будуть міні-теплиці. Планується, що учасники проекту поїдуть на навчання до Польщі, де побачать кращі практики в теплицях на великих господарствах.
Реалізація проекту з яблуками і по теплицях стала можлива лише завдяки великій роботі наших колег з Підкарпатського воєводства, з обласного центру Rzeszow. У кожному місті в них є громадська організація інженерів сільського господарства (SITR). Ці організації виникли після війни, з метою підтримки і допомоги у відродженні та розвитку польського села. Адже в 1945-1946 роки Польща була повністю розвалена німецькими військами. І з цим завданням польські інженери добре впоралися, а тепер допомагають нам.
Напередодні Великодня бажаємо щастя, здоров’я та любові всім нашим сім’ям. Христос воскрес!


Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО,
БФ «Терра Деї»