СПІЛЬНО ПРОВЕЛИ БЛАГОУСТРІЙ ТЕКІВСЬКОГО ПЕРЕХРЕСТЯ

Громадська організація «Спільна громада» почала реалізовувати свій план по напрямку благоустрою нашого села. Вирішили привести в порядок перехрестя з круговим рухом на в’їзді в Теково. Ця ділянка автомобільної дороги загального користування вже давно випала з уваги Виноградівського дорожньо-ремонтного пункту філії «Іршавський райавтодор». Найбільше, на що здатні працівники цього підприємства, – це залатати декілька вибоїн, хоча зобов’язані постійно підтримувати її в належному стані. З року в рік відмостка зеленої частини кругового руху завалена будматеріалами та сміттям, відсутні дорожні знаки та дорожня розмітка, протягом теплої пори року зелена частина не коситься і не прибирається. Все це може призвести до дорожніх пригод та травмування людей. Добре, що в недалекому минулому православна громада нашого села облагородила центральну частину кругового руху і старається, по мірі можливості, підтримувати її в порядку. Але основна ділянка цього об’єкту в плачевному стані вже багато років.
ГО «Спільна громада» через місцеве самоврядування звернулася до Виноградівського ДРП філії «Іршавський райавтодор» з вимогою привести перехрестя в належний стан. Після двох тижнів безрезультатних телефонних обіцянок надати техніку (з нашим пальним), ми вирішили самі провести цей благоустрій. До нас приєдналися і небайдужі мешканці села та місцеве самоврядування в особі т. в. о. голови сільської ради М. А. Пенцкофера, який на рівні з усіма, взявши на допомогу і свого сина, вичищав цю ділянку дороги. Коли є така підтримка місцевого самоврядування, то є впевненість, що разом можемо зробити багато добрих справ для свого села.
Робота була не з легких, бо вичистити те, що 20 років накопичувалося, не проста справа. За півтора дні наполегливої роботи членів ГО «Спільна громада» викошена територія зеленої частини кругового руху площею 2900 м2, вивезено 6 тракторних причепів будівельного сміття, яким був завалений бордюр, вичищено, відмито від бруду та побілено вапном 450 м бордюрного каменю, вирівняні та побілені опори дорожніх знаків. Для ефективної роботи був орендований навантажувач та трактор з причепом, без яких робота розтягнулася б на декілька днів. Навіть вивезене будівельне сміття ми використали ефективно – ним було вирівняно частину польової дороги, якою постійно користуються жителі нашого села, прямуючи до своїх земельних ділянок.
Звичайно, лише на ентузіазмі значного результату не досягнеш. Для проведення такої масштабної роботи необхідні і певні ресурси. Знаряддя, інструмент, бензокоси кожен учасник акції приніс свої. Оренду навантажувача та трактора з причепом оплатили брати Степан та Павло Жупани, скошену траву своїм транспортом вивозив Йосип Уйфолуші, матеріали для побілки надав наш підприємець Василь Дудаш. Всього у акції взяло участь 13 членів ГО «Спільна громада» та 6 активних мешканців нашого села. Свій вклад внесла також і теківська частина колективу газовимірювальної станції «ТЕКОВО», що знаходиться на території нашої сільської ради.
Під час проведення цих робіт основна частина водіїв, що проїжджала через перехрестя, підтримувала нас добрими словами, що додавало сил в літню спеку. Можна і їх зрозуміти, коли під дорожнім знаком трава сягає вище метра у висоту, а кущі починають рости прямо на дорозі – про яку безпеку руху можна говорити.
Ми разом провели велику роботу. Надалі будемо старатися підтримувати це перехрестя на тому ж рівні, але постійно будемо нагадувати і Виноградівському ДРП про їхні обов’язки. Бо ми хочемо, щоб наші податки були використані на потреби місцевого самоврядування. Реконструкція в’їзду в Теково демонструє, що в цьому селі живуть небайдужі люди, які хочуть і можуть покращити своє довкілля.
ГО «Спільна громада» запрошує односельчан приєднуватися до наших проектів. Разом ми зможемо поступово підняти рівень нашого села для себе та для наших дітей.


Василь БОБОШ,
голова ГО «Спільна громада»