СЛОВАМИ ШАНИ І КВІТАМИ ВШАНУВАЛИ ВЕТЕРАНІВ

Цьогоріч День пам’яті та примирення, 70-річчя завершення Другої світової війни на центральній площі Виноградова відзначали без помпезності. Відкриваючи урочистий мітинг, ведучий – міський голова Степан Бочкай зазначив, що «цей день надихає багатьох людей замислитися над тим, якою може бути їхня роль у пошуках миру і який власний внесок вони можуть зробити у справу миру», і запропонував вшанувати «хвилиною мовчання» пам’ять тих героїв, котрі полягли на полі бою, були закатовані у концентраційних таборах, і тих, що відійшли за земну межу вже у мирний час. Ту хвилину жалоби та шани супроводжували церковні дзвони. Керівники району, ветерани війни, представники установ, громадських організацій, воїни-учасники АТО поклали корзини квітів до Меморіального комплексу Слави та Стели розстрілу партизан-підпільників, меморіальної дошки семінаристам, пам’ятного знаку жертвам Другої Світової війни і голокосту, Меморіальної дошки гетто.
– Проходять роки, але ми завжди з глибокою шаною згадуємо героїв, які ціною власного життя виборювали мир та спокій на українській землі. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про кожного, хто боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території, в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Перемоги. Не маємо права забути про 9840 євреїв, яких в кінці травня 1944 року трьома ешелонами з вокзалу Севлюша вивезено у табори смерті, 95% з яких ніколи не повернулися. Важкий шлях пройшло „покоління війни” – голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань. Віддаляючись від нас у часі, не відходять у забуття Друга Світова війна та виборена в ній перемога. Священна пам’ять і воєнні реліквії завжди живуть з нами у наших серцях. Тож від усього серця вітаю всіх, хто пройшов випробування війною з цим визначним днем. Вічна пам’ять і слава героям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу та незалежність нашої країни, трудівникам в тилу,котрі самовіддано працювали задля перемоги. Ваш подвиг, шановні ветерани, додає нам сил та наснаги у нинішній боротьбі за свободу, незалежність та суверенітет України, – такими словами сивочолих ветеранів, їх вдів і всіх жителів району привітала т. в. о. голови райдержадміністрації Юдіта Петеі.
Голова Виноградівської районної Організації ветеранів України Василь Ковачик у своєму виступі зазначив, що до цієї визначної дати дожили 8 учасників бойових дій, наймолодшому з яких 88 років, а найстаршому – 96. Їх учнівська юнь вітала букетами квітів.
– Скільки б не минуло часу, доки існуватиме на своїй землі Українська нація, у цей день країна вклонятиметься вам – солдати перемоги. Наш святий обов’язок – не забути, якою ціною здобуто перемогу. Ваш подвиг для нас – абсолютний еталон служіння ідеалам свободи, справедливості та добра. Це – суміш печалі та радості, пов’язаний зі спогадами буремних років війни. Наш синівський обов’язок – берегти духовну єдність з поколінням, для якого любов до рідної землі не просто слова. У цьому – духовна твердиня сучасної України. Нехай завжди буде мир у світі, нехай земля ніколи не здригається від вибухів бомб та снарядів. Нехай доброта та злагода панують на планеті. Слава Україні! Героям слава! – сказав командир Виноградівського гарнізону, учасник АТО підполковник Олександр Байдак.
Учениця 9-А класу Виноградівської ЗОШ №1 Емілія Погоріляк продекламувала вірш. Після завершення мітингу автошколи міста влаштували автопробіг із українськими стягами.


Наталія КОБАЛЬ