СВЯТО ТУРУЛ

Минулої неділі за доброю традицією у Вилоці біля підніжжя пам’ятника Турул угорці та русини краю вшанували пам’ять героїв  національно-визвольної боротьби 1703-1711 років під проводом Ференца Ракоці ІІ. На атмосферу заходу суттєво вплинули події, що відбулися в переддень свята в Мукачеві. Не дивлячись на неординарну ситуацію, зібралося кількасот людей, прибули гості з Угорщини, зокрема, заступник Держсекретаря Міністерства юстиції Жолт Чутора, заступник спікера Угорського парламенту Іштван Йокоб, генконсули з Ужгорода та Берегова Йожеф Бочкої та Ендре Саліпскі, голова КМКС, депутат Верховної Ради Василь Брензович, керівник Виноградівської РДА Юдіта Петеі, голова обласного Товариства Підкарпатських русинів Ладислав Лецович та багато інших.
Всіх присутніх на урочистостях вітав голова районного осередку КМКС Йосип Борто. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять героїв АТО та жертв конфлікту в Мукачеві.
В своєму вітальному слові гість з Угорщини Жолт Чутора не оминув увагою події, що відбуваються в Україні, адже вони негативно позначаються на житті закарпатців, у тому числі угорців, на яких чекають важкі часи. «Угорщина максимально солідарна з Україною, зокрема, із закарпатцями. Уряд Угорщини й надалі робитиме все для євроінтеграції сусідньої країни. Угорщина на всіх рівнях послідовно захищає суверенітет, незалежність, територіальну цілісність України», – наголошував заступник Держсекретаря.
Керівник виконавчої гілки влади Виноградівщини Юдіта Петеі закликала зберегти спокій, громадський порядок та мир у регіоні. Високо оцінивши значення визвольної боротьби проти Габсбургів, людські та лідерські якості князя Ракоці ІІ, наголошувала, що мешканці нашого краю завжди відзначалися толерантністю, миролюбністю, здатністю знайти вихід із безвихідної ситуації. Висловила впевненість, що й стосовно мукачівського конфлікту вдасться знайти оптимальне рішення і на Закарпатті знову запанує мир.
Тему актуальної проблемної ситуації, яка торкається кожного закарпатця, не оминули в своїх виступах й інші виступаючі. Народний депутат Василь Брензович піддав гострій критиці вище керівництво держави та силові структури: «Якщо Україна декларує, має намір приєднатися до Європи, то вона не може дозволити протизаконне володіння зброєю, щоб озброєні бойовики погрожували життю мирних людей. Без правової держави, ліквідації тероризму, без дотримання законів і прав нацменшин й говорити про євроінтеграцію неможливо».
Різко критикував владу в своєму виступі й Ладислав Лецович, наголошуючи, що русини та угорці краю завжди мали дружні зв’язки і цю єдність треба зберегти.
Затим учасники заходу поклали квіти шани до підніжжя пам’ятника Турул. Свято продовжувалося в Пийтерфолво на Куруц-фесті.