РОБОТИ НЕПОЧАТИЙ КРАЙ

З нагоди Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз у понеділок проведено засідання «круглого столу» на тему «Зупинимо туберкульоз разом!». Відкрила засідання т. в. о. голови РДА Юдіта Петеі, запросила присутніх спеціалістів, керівників установ до дієвої співпраці, оскільки проблема, винесена на обговорення, вкрай актуальна. З інформації завідуючої тубдиспансером Світлани Зеленяк стало відомо, що захворюваність на туберкульоз серед мешканців району за останні 10 років зросла з 54,3 на 100 тисяч населення до 77,2 у 2014 році. Переважно це непрацюючі особи працездатного віку (56,2%). Серед захворілих соціально незахищені верстви населення становлять більше 70%. Це ті люди, які відмовляються від лікування,  роками не проходять флюорографічне обстеження, а медики не мають на них впливу. При обговоренні інформації, керівником району дано ряд доручень, зокрема налагодження ефективної роботи виїзного флюорографічного кабінету, активізація роботи міліції у цьому напрямку, ширше залучення сільських голів та депутатського корпусу щодо інформування населення про виїзний прийом рентгенологічного автобуса. Із статистичних даних стало відомо, що найгірша ситуація у селищах Королево та Вилок, а також в Олешнику, Дротинцях, Чорнотисові та Веряці, особливо серед ромського населення.
Головний лікар району Надія Онисько зауважила: ситуацію ускладнює й те, що апаратура часто виходить з ладу, пересувний ФГ апарат наразі у райвійськкоматі, тому й нема можливості проводити рентген-обстеження у сільській місцевості, де частина населення не обстежувалася 10 і більше років.
Щодо модернізації технічної бази медичного закладу Юдіта Оттівна, як один із варіантів, назвала участь у міжнародних грантах, залучення закордонних партнерів. На засіданні не пройшли осторонь проблеми, пов’язаної з розташуванням на території райлікарні відділення хворих на туберкульоз. Лікар-нарколог Іван Мишанич з гіркотою та обуренням вів мову про те, що більше 20-ти років район не взмозі вирішити питання щодо будівництва окремої лікарні, оскільки у даній ситуації хворі люди заражають тих, котрі лікуються на інших відділеннях і це призвело до того, що у нас найвищий показник по захворюваності та смертності на туберкульоз.
Дитячий фтизіатр райлікарні Анжеліка Колонич інформувала про стан надання протитуберкульозної допомоги дітям району. З інформації відомо, що під наглядом дитячого фтизіатра перебуває 869 дітей віком до 18 років, у місті – 272, у сільській місцевості – 597. За минулий рік туберкулінодіагностикою охоплено 13965 дітей, виявлено тубвіраж у 145, з них на селі – 107. захворюваність на туберкульоз у 2014 році серед дітей не виявлено, серед підлітків – 1 випадок.
Однією із важливих ланок у розділі профілактики туберкульозу є вакцинація і ревакція БЦЖ 1661 із 1675 новонароджених. У 2015 році із 251 новонародженого вакцинацією охоплено вакцинацією охоплено 218, що пов’язано з відсутністю вакцини. Анжела Іванівна вела мову й про безкоштовне оздоровлення дітей у санаторії «Човен», але багато направлених дітей і цим не можуть скористатися, оскільки їх батьки неспроможні оплатити вартість проїзду до здравниці.
Слушні зауваження прозвучали від спеціаліста І категорії відділу охорони здоров’я Івана Копінцу, головного лікаря селищної лікарні Королева Івана Зеленяка, директора РЦЗ Ярослава Кормоша, директора райцентру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Надії Деяк та інших запрошених.
Підбиваючи підсумки наради, Ю. Петеі зазначила, що роботи непочатий край. Всі зацікавлені служби, установи повинні діяти активніше, оскільки небезпека реальна, від превентивної роботи залежить здоров’я всіх нас, наших дітей та онуків.


Маргарита СТАНКО