Президент України Петро Порошенко підписав указ про нову хвилю мобілізації

Згідно чинного законодавства нова хвиля мобілізації проводиться за рішенням Верховної Ради, яка повинна затвердити відповідний указ президента. Тому говорити про конкретні терміни проведення мобілізаційних заходів в Генштабі збройних сил не можуть. Однак зазначають, що гідно з рішенням РНБО від 20 грудня, передбачається проведення наступних черг мобілізації загальною тривалістю 210 діб.
Перша хвиля мобілізації в 2015 році планується з 20 січня, тривалістю 90 днів. Наступна хвиля мобілізації вірогідно розпочнеться в квітні і буде тривати 60 днів. І з червня третя хвиля — також тривалістю 60 днів.
Під четверту хвилю згідно законодавства за віком можуть потрапити військовозобов’язані чоловіки віком від 25 до 60 років, та жінки віком від 25 до 50 років. Як зазначають в Генштабі, жінок будуть мобілізувати за потреби по кваліфікаційних рівнях.  Визначальним фактором щодо прийняття рішення про мобілізацію буде стан здоров’я. Однак мобілізації не підлягатимуть громадяни, на утриманні яких є троє і більше дітей. Також мобілізації не підлягають аспіранти, студенти денної форми навчання, а також особи, які мають «бронь» на підприємстві. Призовник віком до 25 років може потрапити на військову службу у єдиному випадку — це укладення контракту.
Загалом планують мобілізувати близько 50 тис осіб. В Генштабі обіцяють, що буде дотриманий принцип рівномірного навантаження на регіони, «щоб не було перекосів і соціальних загострень» в окремих регіонах або населених пунктах. Навантаження на регіон становитиме в середньому 2,5% (від 2 до 5% залежно від регіону).