ПРИЄМНА НЕСПОДІВАНКА ТА НЕОЦІНИМА ДОПОМОГА

Того дня до кредитної спілки «Святий Мартин» сім’ями та поодинці прямували переселенці зі Сходу України та Криму, які вимушено покинули свої домівки та оселилися на Виноградівщині. Саме для них тут відбувалася акція – їм надавалася гуманітарна допомога. Бюджет програми, в рамках якої вона проводилася, складає загалом 100 мільйонів форинтів та виконується за фінансової підтримки швейцарської організації ACT Alliancе. Загалом програмою охоплено 7 тисяч внутрішніх переселенців, які виїхали зі Сходу України та з Криму і наразі проживають у різних регіонах країни.  Угорська екуменічна служба допомоги через свого представника в м. Києві координує свою діяльність з державними органами влади, ООН та іншими гуманітарними організаціями, які задіяні в наданні гуманітарної допомоги. Допомогу в проведенні акції на Виноградівщини надавала, зокрема, благодійна організація «Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді» (голова Йосип Резеш), яка співпрацює з Угорською екуменічною службою допомоги.
Проведення акції прокоментував заступник голови громадської організації Карпатське Агентство прав людини «Вестед» Микола ЯЦКОВ:
– Ми є партнерами Угорської екуменічної служби допомоги, яка реалізує в Україні масштабну програму з надання гуманітарної допомоги сім’ям вимушених переселенців. Наразі спільно з фондом «Святий Мартин» проводимо акцію. З цією організацією в нас постійна плідна співпраця вже тривалий час і реалізовано багато ініціатив. Наразі підготовлено 24 продуктові набори, до яких, окрім продуктів, входять також засоби гігієни, ковдри та наволочки (загальною вагою 30-35 кг на одну родину). Тобто, кожна сім’я переселенців зі Сходу отримає 4 пляшки олії, по 4 кг борошна та рису, 6 кг макаронів, 5 кг цукру, а також крупи, печиво, шоколад, чай та консерви. Це, ймовірно, забезпечить потреби родини на 3-4 тижні. Досі таку ж акцію ми проводили в Ужгороді, де надано допомогу 65 родинам переселенців. А загалом на Закарпатті проживають понад 3500 вимушених переселенців зі Сходу України та понад 1000 – із Криму. Але, на жаль, ми маємо обмежені можливості надання допомоги, а тому зорієнтувалися лише на 104 родини, що проживають наразі в Закарпатській області. Подібні акції плануємо провести також у Берегові та Мукачеві. Проблем у вимушених переселенців безліч, тому вирішено підтримати їх хоча б гуманітарною допомогою. Фінансує цю ініціативу міжнародна організація ACT Alliance (м. Женева), частково її підтримали громадяни Угорщини, які надавали кошти для підтримки переселенців зі Сходу України. Продукти закуплено централізовано, адже ця акція проходить не тільки в Закарпатті, але й по всій Україні. Продукцію придбано в Україні, весь асортимент набору гуманітарної допомоги – вітчизняного виробництва. Ця акція – пробний варіант, готується друга її хвиля. Передбачається, що вона буде не менш значима.
Коментар стосовно організації акції надав також директор кредитної спілки «Святий Мартин» Михайло РУСАНЮК:
Дані для проведення цієї акції ми почали збирати практично з початку року. Задля цього отримали відомості з управління соціального захисту населення про родини цієї категорії, які перебувають у них на обліку. Почасти в телефонному режимі, іноді через зустрічі проводили вивчення їхніх потреб. В різних сім’ях різна й ситуація. Найчастіше – від проблем житла до фінансового забезпечення. Але щоб хоч трохи допомогти кожній родині переселенців, вирішили підтримати їх, надавши їм продуктові набори, які точно знадобляться усім. Працюватимемо в цій площині й надалі. Наразі вже є домовленість із польськими фондами. Спільно готуватимемо проекти, щоб допомагати не лише переселенцям зі Сходу – дуже хочеться підтримувати учасників АТО, сім’ї постраждалих в АТО. Тож наразі ведемо перемовини з тим,  щоб  таку  діяльність  продовжувати й надалі. Є перспектива, є можливість робити це. Адже бачимо, що наше суспільство, українська громадськість дуже стомилася – весь час усе лежить на плечах волонтерів. Українці вже змучилися допомагати. Людям й самим нелегко живеться в нинішній непростій ситуації. Тому вирішено було співпрацювати з міжнародними фондами. Угорська екуменічна служба допомоги відгукнулася на нашу пропозицію допомогти нам в організації сьогоднішньої акції. Нашим партнером на Україні є також «Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді».  Сьогоднішньою акцією ми охоплюємо всіх вимушених переселенців, які офіційно зареєстровані тут і проживають на території Виноградівського району. Це адресна допомога для них. Що стосується інших районів, то там її отримають не всі, а лише певні категорії, зокрема, багатодітні родини. Сподіваємося, що ця акція  матиме продовження.
Приємною несподіванкою та неоцінимою допомогою назвали акцію переселенці з Луганської та Донецької областей – молоді матері Аліса та Настя, які тримали на руках маленьких діток. Сердечну вдячність адресувала її організаторам і Лілія Макар, яка разом із сім’єю виїхала з анексованого Криму і оселилися в Чорнотисові. Людям, які покинули на батьківщині все, що нажили роками й десятиліттями, нині важко із житлом, яке потрібно винаймати, нелегко в нинішніх умовах забезпечувати родину, вдягати та годувати дітей. Доводиться економити кожну гривню. Тож усі, хто отримав гуманітарну допомогу, щиро дякували організаторам та їх партнерам за таку важливу і значиму для них підтримку.


Ганна КОБАЛЬ