icon clock04.11.2014
icon eye127
Без категорії

«ПОТЯТКО» ДІТОЧКАМ ВІД МИХАЙЛА ЧУХРАНА

Відомий поет-гуморист Михайло Чухран підготував читачам подарунок – вийшла чергова дитяча збірка його віршів під назвою «Потятко». Презентація, яку провів начальник відділу туризму і транскордонного співробітництва РДА Святослав Гал, відбулася у читальному залі районної бібліотеки, куди запросили дітей, бібліотекарів, вчителів і всіх шанувальників рідної материнської мови.
– Перша моя дитяча збірочка називалася «Пітятко», адже була написана для дошкільнят і мала більш об’ємний формат (це свого роду такий маркетинговий хід), аби її могли читати онукам бабусі і дідусі без окулярів, – розповів автор. – Логічно, що наступна книжка має назву «Потятко», бо адресована молодшим школярам, котрі вже навчилися читати. Є в мене матеріал для третьої збірочки для учнів старшої вікової категорії. Пропоную моїм шанувальникам взяти участь у конкурсі на кращу її назву.
За словами Михайла Чухрана, велике значення в оформленні дитячої книжки мають ілюстрації, які доповнюють її і роблять більш цікавішою. В цьому йому теж пощастило, адже вдалося попрацювати з місцевими художницями – представницями прекрасної половини (чомусь саме їм найкраще це вдається) Ольгою Гал та Діаною Добош. Остання поділилася з присутніми враженнями від роботи над створенням малюнків до «Потятка».
Книжечка написана давно, але через фінансові труднощі її видавництво затягувалося, і тільки за сприяння виноградівського мецената Євгенія Ярини цей поетичний продукт побачив світ. Хоча вона адресована наймолодшим шанувальникам поезії, русинські вірші поета з Королева з захопленням читають і дорослі, тож впевнені «Потятко» матиме купу читачів.
Привітати автора прийшли колеги по перу, голова обласного культурно-просвітницького товариства ім. Духновича Юрій Продан. А учні міської четвертої школи підготували невеличкий сюрприз – декламували вірші нової збірочки. Михайло Чухран теж порадував присутніх своїми новими поезіями, а ще поділився творчими планами і запевнив шанувальників друкованого слова, що зовсім скоро вони матимуть нагоду ще раз зустрітися, адже незабаром вийде в світ ще одна книжка «Соляний путь». На завершення учасники заходу отримали «Потятко» з автографами авторів.


Любов ТОКАЧ