ПЕРШИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ ФОРУМ «КАРПАТСЬКИЙ ПЕГАС» У ВИНОГРАДОВІ

Наприкінці минулого тижня до нашого міста завітали письменники та поети майже з усіх куточків України. Вони стали учасниками ще одного започаткованого у виноградному краї заходу – літературному фестивалі «Карпатський пегас». Після невеличкої екскурсії центральними вулицями древнього Виноградова, яку провів для гостей директор міського будинку культури Святослав Гал, вони перебралися до палацу Перені. Саме в цьому славетному історичному місці організатори вирішили провести прес-конференцію, в ході якої розкрили деякі таємниці літературного конкурсу.
Та, найперше, на правах господаря володарів пера привітав перший заступник міського голови Василь Ціцей. Він розповів, що у ці дні наш Виноградів відзначатиме 753-ю річницю з дня свого заснування, коротко зупинився на його історичному минулому та сьогоднішніх надбаннях, а головне – в нас дружньо проживають люди різних конфесій, національностей, переконань, які завжди знаходять взаєморозуміння, поважають одне одного. «Свого часу в нас проживало багато відомих митців і прийняте рішення провести форум молодих письменників, авторів у Виноградові є не випадковим, адже наш край – благодатний і для спілкування, і для нових ідей. Хотілося б, щоб проведені дні надихнули вас на нові творчі здобутки», – підсумував він.
Після представлення учасників та членів журі  його голова Василь Кузан (до слова, він є одним з ініціаторів проведення фесту у Виноградові) розповів присутнім про деякі моменти відбору переможців. Слід зауважити, що до участі у конкурсі було допущено 87 добірок із майже всіх областей України і в тому числі із-за кордону. Володарів премії визначали у двох номінаціях: краща поетична книга (перемогла збірка Маріанни Шутко з Ужгорода) та краща добірка із 10 віршів (Тетяна П’янкова з Івано-Франківська), що опубліковані на сторінці конкурсу у Fасebook. Крім того, журі вибере 10 кращих авторів у кожній номінації, твори яких будуть надруковані в альманасі, який заплановано видати вже до наступного фестивалю. Василь Кузан висловив впевненість, що «Карпатський пегас» по праву стане найкращою літературною премією в Україні.
Секретар Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами Леся Мудрак подякувала міській раді за організацію літературного фестивалю, за активну підтримку творчої молоді, за те, що в нашому краї є такі люди, для яких творчість – це своєрідний вибух, який допоможе розростися молодому фестивалеві у щорічний. Окрему вдячність висловила засновникам премії «Орден лицар Карпат», меценатам Андрію та Віктору Балогам.
Фестивальна програма була насиченою і цікавою. Майстри пера мали можливість поспілкуватися, обмінятися творчим досвідом, зарядитися енергією на майбутнє, а ще вдосталь насолодитися неперевершеною красою нашого неймовірно гостинного краю, спробувати місцеву кухню і, звісно ж, запашного вина з прохолодних підвалів Королева…
Любов ПЕЛЕХАЧ