Одних відправляємо, для інших збираємо

За останню декаду квітня досі повні полиці складського приміщення офісу волонтерів явно поріділи. Остання відправка «поїхала» в Артемівськ: на їх SOS ми відправили дев’ять  великих коробок продуктів харчування для голодуючих дітей-сиріт і одинадцять 160-літрових поліетиленових міхів одягу і взуття для переселенців. Останнього у великій кількості нам принесли городяни Олена Гузь,  Олександра Яцура,  Єлизавета Кордюк,  Марія Феневгазі (вона також пошила 20 нових трусів), Оксана Штулер… А наступного дня по телебаченню показали фрагмент військових боїв у цьому місті. Значить, знову якась частина жителів залишилася і без даху над головою, і гола та боса. Здавалося б, ми вже мали звикнути до таких страшних повідомлень, але ж хіба можна звикнутися і змиритися з тим, що ще чиясь мати втратила сина, ще чийсь батько став калікою?
Щоб бодай чимось допомогти і солдатам, які там виконують свій військовий обов’язок, і жителям Луганської та Донецької областей, наш волонтерський центр  намагається збирати і відправляти на Схід продукти харчування і інші необхідні речі. Хто має можливість, загляньте в Інтернет – із 211 офіційно зареєстрованих в Україні волонтерських організацій Виноградівський Рух підтримки закарпатських військових рахується під номером 115. І там легко знайти його координати, а за ними прослідкувати  щоденну, повторюю, щоденну роботу місцевих волонтерів. Нам є про що повідомляти! Чого варті лише відгуки в Інтернеті і на телефон офісу про отримані великодні подарунки, які солдатам збирали учні шкіл району! Військові внутрішніх справ у м. Слов’янську смакували подарунками від оноцьких,  підвиноградівських, дротинських,  великоком’ятівських школярів. На ім’я жителя Великої Копані Василя Плиски у Краматорськ відправлені посилки від вилоцьких і новосільських учнів. Велике відро смальцю від чернянських школярів знайшло «прописку» у Біловодську на Луганщині. Через волонтерів Ужгорода поїхали смаколики з Сасова, Олешника і Хижі, прикордонникам дісталися подарунки від широцьких і пушкінівських учнів…
Куди тільки не відправляємо ми продукти і речі – в Новобахмутку і Новосілки, в Артемівськ і Волноваху, Слов’янськ і Краматорськ, Кримське і Гвардійське, Новий Айдар і Маріуполь, Константинівку і Біловодськ… Ця географія можлива лише завдяки милосердним і чуйним жителям нашого району, особливо городянам. Тим, хто і приносить, і привозить  речі, так необхідні нашим захисникам. От днями навідалася в офіс підприємець Андріана Вереш. У її магазині АВС по вулиці Чкалова у Виноградові на відміну від інших встановлено велику коробку, в яку відвідувачі (за власним бажанням) складають куплені для військовослужбовців продукти харчування. Коли їх набирається багато, подружжя Верешів завозить товар у офіс, до волонтерів. Цього разу вони  привезли 8 пляшок мінеральної води, 10 кілограмів цукру, 4 кг рису і стільки ж гречки, 13 паштетів, 8 сардин, а також м’ясо тушковане, крупу ячмінну, квасолю, горох, кукурудзу, розчинну каву, халву, «Мівіну», чай, вологі серветки, мило тощо. Всі ці покупки вже відправлено потребуючим Артемівська. Як і спальний мішок від мешканця Вилока Степана Полої та дві великі коробки ліків від Юрія Ороса. А у Краматорськ днями відправили 17 найменувань ліків (по кілька упаковок кожних), палатку, каву, сигарети.
Як ми вже повідомляли, часто  наші земляки, які проходять службу на Сході, дзвонять до нас і просять те, що  їм вкрай необхідне. Так, на замовлення Івана Фізера у Лисичанськ ми відправили генератор, але там дуже потрібні рація «Сіросан 660» (досі ми про  таку і не чули), рідкісної моделі бінокль, дощовики, сухе молоко, горіхи, ізюм, деякі ліки. Якщо з продуктами і ліками проблем нема, то рацію і бінокль ми дістати не змогли. Тому звертаємося до жителів району з надією, що хтось відгукнеться і допоможе нашим хлопцям. Військовим батальйону «Тиса» також терміново потрібні 4 генератори, бензопила, електрозварювальний апарат, набір ремонтних ключів. Бо і в нас самих зараз коштів обмаль. Впродовж другої половини квітня гроші принесли лише Юрій Костак з вулиці Терешкової у Виноградові – 1000 гривень,  наш постійний меценат Іван Стойка – 200 грн., В. Полотош  100 грн. Частину їх витрачено на відправлення посилок. Приємно вразила молода пара з Москви – Маша і Юра, які передали для потреб українських захисників 500 гривень.
В найближчі дні солдати Виноградівського гарнізону знову поїдуть на передову. Дуже хочеться спорядити їх у дорогу всім необхідним. Тому підтримаймо своїх земляків. Це єдине, чим ми можемо їм допомогти.


Ольга ШЕРЕГІ, волонтер