ОБРАНО «ВОЛОНТЕРА РОКУ – 2014»

Волонтерський рух є головним напрямком діяльності учнівського самоврядування. Діяльність школярів-волонтерів відбувається на засадах власної волі. Даний напрямок роботи виховує  у дітей  такі моральні цінності, як милосердя, толерантність, працелюбність, прагнення до взаємодопомоги, активізує процеси згуртування учнівського колективу.
У кожній школі району під керівництвом педагога-організатора діє волонтерський загін, завданням яких є виявлення лідерів серед молоді, які готові займатися соціальною роботою з різними категоріями населення. Мета роботи загонів: «Ділитися любов’ю і теплом з кожним, виховувати повагу, співчутливе та толерантне ставлення до людей певних категорій та похилого віку».
Важливою ланкою учнівської волонтерської роботи є допомога одиноким людям похилого віку. Ці люди як ніхто потребують уваги, турботи. Члени загону відвідують їх, виконують посильну роботу по господарству, є цікавими співрозмовниками для пристарілих людей. Не забувають і про вчителів-пенсіонерів, вітають їх зі святами, запрошують на виховні заходи, мітинги, свята з нагоди різних урочистостей, ведуть цікаві розмови про колишню і сучасну школи. Приносять літнім людям книжки та журнали, розповідають останні новини. Волонтери  не лише запрошують ветеранів війни на свята, але й оточують їх турботою, відвідують вдома, щоб просто поговорити з ними про важке минуле, помріяти про світле майбутнє. Не забувають загони також і про померлих ветеранів. Навідуються до них на могили, які прибирають до Дня пам’яті.
Традиційно у Виноградівському районному центрі позашкільної роботи з дітьми разом  із районною радою ветеранів вже три роки поспіль проводиться районний огляд-конкурс «Волонтер року», метою якого є публічне визнання діяльності волонтерів, які віддають свій час, знання та наснагу, працюючи на користь суспільства. Даний захід проводиться також для підведення річних підсумків волонтерської роботи, визначення пріоритетних напрямків розвитку волонтерства, залучення широких верств населення до волонтерської діяльності та популяризації волонтерського руху на Виноградівщині.
У цьому році проведення даного конкурсу не є винятком і проводився він у декілька етапів.
На заочний огляд-конкурс було представлено 36 робіт переможців-волонтерів І шкільного етапу конкурсу. У поданих роботах представлено програму дій волонтерської діяльності за рік, характеристики та фотографії кращих волонтерів.
При підведенні підсумків враховувались тривалість волонтерської роботи, якість обслуговування, задоволення немічних, різноманітність надання послуг та кількість осіб, яким надається волонтерська допомога.
За результатами конкурсних матеріалів для участі у другому (очному) турі вибрано трьох кращих волонтерів, які змагались за звання «Волонтер року-2014» у наступних номінаціях: «Творча самопрезентація», де конкурсанти мали змогу розповісти про себе та свої захоплення; другий — «Проекти волонтерських загонів» — презентація акцій «Ветеран живе поруч», «Вчитель не повинен бути самотній», «Діти-дітям», «Голуб миру», «Армія потребує твоєї підтримки» та інші; третій — «Мрії та плани на майбутнє».
За підсумками конкурсу журі, у ролі якого виступили педагоги-організатори шкіл району, визначило, хто найактивніше та найрезультативніше займається волонтерською діяльністю протягом 2014 року і має значні досягнення.
Тож, за результатами отриманих балів, третє місце посіла Бабинець Даніела – учениця-волонтер із Великоком’ятівської одинадцятирічки, друге – Поторнай Ірина – із Виноградівської школи №8. А  «Волонтером року-2014» стала  Діана Гурова – із Виноградівської школи №4, яка переконливо довела, що є доброю,  милосердною людиною, що  володіє неабиякими комунікативними навичками і приваблює  до себе людей, розуміє проблеми оточуючих та співчуває їм, має бажання  безкорисливо допомогти вирішувати проблеми інших людей. До того ж, дівчина характеризується порядністю, уважністю, відповідальністю та відвертістю. Вона діє за велінням серця, безкорисливо і щиро готова надати допомогу тим, хто її потребує, не бояться труднощів і не очікує матеріальної винагороди за свою працю. Метою Діани є творити добро і продовжувати свою благородну місію.
Існує теза, що рушійною силою будь-яких змін на краще є молодь, яка бере на себе відповідальність за долі інших. Приємно тиснути руки таким людям, дякувати за їхні справи, їх приклад надихатиме і стимулюватиме тих, хто ще не сумнівається, чи варто вкладати зусилля у волонтерство. Варто! Необхідно! А нагорода – вона завжди знайде свого власника, чи це буде конкурс, аналогічний цьому, чи вдячність тих, хто живе поряд. І знайте, волонтер – це промінчик сонця, це не робота, не хобі, не захоплення, це поклик душі!


Валентина Немеш,
завідувач методичного відділу Виноградівського районного центру позашкільної роботи з дітьми