Нові книги на полицях бібліотеки

Шановні любителі книги! Щорічно фонд Виноградівської центральної районної бібліотеки поповнюється завдяки Державній програмі  поповнення бібліотечних фондів «Українська книга». Пропонуємо вашій увазі деякі з них:
”Сліпота” Ж. Сарамаго – це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя – безжально-іронічна, приголомшлива-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто – жити.
В основу сюжету роману  М. Варгаса Льоси «Сон кельта» покладено реальну історію легендарного борця за незалежну Ірландію Роджера Кейсмента. Колишній британський консул, якому надали широкої популярності звіти про лиходійства, що чиняться колонізатороми в Конго і Амазонії, був страчений за заклики до заколоту проти панування Британської імперії. Останні свої дні Кейсмент провів у камері у повній ізоляції, зраджений друзями та соратниками, обуреними його змовою з німцями і гомосексуальними зв’язками, про які стало відомо з його щоденника – чи то справжнього, чи то сфальсифікованого.
«Пустоцвіт» Ти- мура і Олени Литовченків розповідає про те, як влітку 1744 року імператриця Єлизавета Петрівна милостиво розглянула й затвердила петицію про поновлення гетьманства на українських теренах. Булава дісталася хлопцеві з незаможної родини, який зробив фантастичну кар’єру — Кирилу Розумовському, рідному братові морганатичного чоловіка імператриці. Життя закружляло у скаженому калейдоскопі… А що ж одержала Україна?! Невиправдані очікування, бездарне керівництво, бездіяльність у вирішальні години… Фінал був закономірним: остаточна втрата державності.
У кожного народу є літературний твір, який з найбільшою повнотою відтворює особливості та своєрідність національного життя і національного характеру. В китайській літературі таким всеохоплюючим енциклопедичним твором став роман письменника Цао Сюеціня «Сон у червоному теремі» – епічна розповідь про життєві події і долю кількох поколінь великої аристократичної сім’ї, про її злет і падіння.
Італійський політик, філософ, історик, письменник Нікколо Мак’явеллі особливої слави зажив своїм знаменитим твором «Державець» (1513), в якому він зробив спробу сформувати загальні закони політичного життя, викласти суть «ремесла політика», а також визначити роль і місце державця в Європі та Італії XVI століття. У наші дні ці питання набули надзвичайної гостроти та актуальності.
Роман Л. Улицької «Даніель Штайн, перекладач» побачив світ у 2006 році й одразу став бестселером. У центрі твору – дивовижна історія життя єврея Даніеля Штайна, який, працюючи у гестапо, рятував людей, зміг вижити і згодом став католицьким священиком. Це людина, яка намагалася зрозуміти всіх і жити з усіма у мирі й злагоді, допомагати всім і нікого не засуджувати, до останнього залишаючись милосердною. Роман – не лише розповів про митарства єврейського народу. В єдиному соціальному організмі тут співіснують євреї і німці, латиші й поляки, американці й росіяни. Картина світу, що виткана автором з поодиноких людських доль.
Петр Хьог – відомий сучасний данський письменний, чиї твори перекладено понад 30 мовами. Його книжки виходять мільйонними накладними. «Смілла та її відчуття снігу» – найвідоміший твір письменника, який одразу після публікації став бестселером. За його сюжетом було створено художній фільм. Початок 90-х, Копенгаген. 37-річна Смілла – напівдатчанка, напівескімоска, яка читає заради розваги Евклідові «Начала», знає 70 тлумачень слова «сніг» і завжди перемагає у рукопашному бою з професіоналами-чоловіками, – розпочинає власне розслідування дивної загибелі сусіднього хлопчика-ескімоса, що зірвався з даху будинку.
Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Ґарі вважається одним з перших «екологічних» романів у світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» — місті Форт-Лямі, у французькій екваторіальній Африці. Головний герой — ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної — тільки м’ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди — незалежно від кольору шкіри — гідні поваги.
Прочитати ці та інші книги можна в центральній районній бібліотеці  за адресою: м. Виноградів, вул. Борканюка, 1.
Режим роботи:  щоденно – 3 1000 по 1900
Вихідний день – вівторок.


Підготувала  бібліограф ЦРБ Рахіль КАМІНСЬКА