На Закарпатті відбувся «Куруц – Фест»

У селі Пийтерфолво на території луна-парку 12 липня провели фестиваль «Куруц – Фест». Він започаткований громадською угорською організацією «Pro Cultura Subcarpathica» і присвячений річниці визвольної боротьби угорців під проводом Ференца Ракоці ІІ проти австрійського поневолення.  Офіційне відкриття розпочала голова громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica» , одна із співорганізаторів дійства – Крістіна Кудлотяк. Зі словами привітання звернувся до гостей та організаторів свята держсекретар Угорщини Жолт Чутора. Наприкінці свого виступу, він не зміг стримати емоцій і виконав на уявній сцені самарський танець, який викликав у присутніх справжній фурор.
Концертна програма включала в себе закарпатську народну музику та виступи народних танцювальних ансамблів. Крім насиченого концерту, всі бажаючі мали змогу скуштувати страви національної угорської кухні. Серед розваг  пропонували гостям їзду на конях, дегустацію вин, а також у рамках свята діяла міжнародна виставка продукції угорських підприємців і фермерів «Експо Турул». Родзинкою дійства стала можливість взяти участь у численних майстер-класах із народного ремесла. Організатори змогли забезпечити розваги навіть для найменших відвідувачів.
Серед поважних гостів, можна було помітити очільників Виноградівської РДА Юдіту Петеі та Берегівської райради Олену Шедер, очільника КМКС, народного депутата України Ласло Брензовича, віце-спікера угорського парламенту Іштвана Йокоба, керівника Спілки угорських підприємців Закарпаття Ласло Вірага та інших.
Як дорослі, так і діти могли знайти для себе багато цікавого – відповідно до своїх смаків та уподобань. І це знову доводить, що «Куруц – Фест» зберігає та відтворює традиції угорців Закарпаття і презентує свою культуру якомога ширшому загалу.
Даніелла Шерегі,
студентка відділення журналістики УжНУ