НЕ ВАРТО ВІДКЛАДАТИ СПРАВУ ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЙ НА ПОТІМ

З початком осені нас неприємно вразив ще один неприємний сюрприз – зростання тарифів на електроенергію. На тлі зубожіння населення (звісно ж, це не стосується олігархів) підвищення цін на світло і дорожнеча газу викликає в пересічних українців справжній шок. Хтось питання «Що робити?» вважає риторичним, а хтось вирішує з початком опалювального періоду штурмувати управління праці та соціального захисту населення РДА з приводу оформлення і призначення  житлових субсидій.
А ми вирішили поцікавитися: чи побільшало звернень громадян з приводу оформлення і призначення житлових субсидій із введенням у дію спрощеного порядку подання документів? І коли очікується справжній бум звернень – невже знову-таки перед початком опалювального періоду? Коментар на цю тему нам надала начальник відділу соціальних допомог та компенсацій управління праці та соціального захисту населення РДА Оксана ТІЛЬНЯК: – Звичайно, що в зв’язку з підвищенням цін на житлово-комунальні послуги кількість одержувачів субсидій збільшилася набагато. Якщо раніше, приміром, у серпні минулого року (а це літній, неопалювальний період) одержувачів субсидій було 14 чоловік, то зараз у нас їх є 1438, із них 1282 – це ті, які звернулися до із введенням у дію спрощеного подання документів.  Як бачите, суттєва різниця. Відповідно, й дуже велике навантаження на нас, але ми працюємо, незважаючи на труднощі.
Наразі практично всі звернення громадян з приводу призначення житлових субсидій  оформляються за спрощеною системою подання документів. Звичайно, це зручніше для людей, вони відчули полегшення. Адже якщо раніше людині потрібно було зібрати ряд документів, необхідних для призначення субсидій, то зараз треба лише здати заяву і декларацію (до того ж за спрощеною формою), а збір інших документів, отримання необхідної інформації вже лягає на нас. Якщо раніше до пакету документів людям потрібно було долучати й довідки про доходи для підтвердження права на призначення житлових субсидій  і для визначення розміру обов’язкової плати, то наразі вони вказують тільки вид доходу і джерело його отримання. А ми вже шляхом запиту через державну фіскальну службу довідуємось про розмір отримуваних доходів. Здавалося б, людям дійсно стало легше, із введенням у дію спрощеного подання документів вони зітхнули з полегшенням, але багато з них необізнані. Їм надіслані бланки заяви, декларації та інструкції, але вони, буває, щось трохи не розуміють як правильно їх заповнювати. І хоч ми й ведемо роз’яснювальну роботу – і серед населення, і з уповноваженими особами, проте трапляється, що люди допускають багато помилок в оформленні заяв та декларацій. А це призводить до затримки процесу призначення субсидій, тобто, ускладнює його. Адже ту людину, в документах якої виявлено помилки, потрібно запрошувати до себе, з’ясовувати, уточнити ті чи інші деталі та обставини, які унеможливлюють подальший збір інформації. А відтак повторно проводити ту ж саму роботу. І навіть помилка стосовно однієї з цифр ідентифікаційного коду спричиняє проблему щодо отримання даних про доходи з державної фіскальної служби.
Іще один нюанс: в цьому році двічі змінювалися особові рахунки споживачів послуг газового господарства. Люди вказують старий, а потрібен уже інший, новий. Або ж, буває, хтось помирає, змінюється власник житла, кількість зареєстрованих осіб, а все це – неточності, які потрібно з’ясовувати, уточнювати, коригувати.
Протягом літнього періоду з приводу призначення субсидій до нас зверталися переважно пенсіонери. Більшість має тільки один дохід – пенсію, живуть самотньо. Тому одержувачами субсидій і є переважно пенсіонери. А всі працюючі відкладають справу оформлення житлових субсидій «на потім», на опалювальний період. Але робити цього не варто. Тим більше, різниці – коли ви здасте необхідні документи – немає ніякої. Просто тепер це можна зробити спокійніше, і здати пакет документів, і прийняти людей, і надати їм необхідну інформацію. А з наближенням опалювального періоду, ймовірно, слід очікувати більші напливи звернень, відповідно й черги. З приводу оформлення і призначення житлових субсидій людина має право звернутися як особисто, так і через уповноважену особу з сільської ради або ж надіслати пакет документів поштою.
Ганна КОБАЛЬ